Ekuacioni diferencial i Hillit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

matematikë, ekuacioni Hill ose ekuacioni diferencial Hill është ekuacioni diferencial i zakonshëm linear i rendit të dytë

ku është një funksion periodik me periodë minimale . Me këto nënkuptojmë se për të gjithë

dhe

dhe nëse është një numër me , ekuacioni duhet të dështojë për disa . [1] Është emërtuar sipas George William Hill, i cili e paraqiti atë në 1886. [2]

Meqënëse ka periodë , ekuacioni Hill mund të rishkruhet duke përdorur serinë Furje :

  1. ^ Magnus, W.; Winkler, S. (2013). Hill's equation. Courier. ISBN 9780486150291. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Hill, G.W. (1886). "On the Part of the Motion of Lunar Perigee Which is a Function of the Mean Motions of the Sun and Moon". Acta Math. 8 (1): 1–36. doi:10.1007/BF02417081. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)