Ekuacioni i Laplasit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

matematikë dhe fizikë, ekuacioni i Laplasit është një ekuacion diferencial i pjesshëm i rendit të dytë i emërtuar sipas Pierre-Simon Laplace-it, i cili i pari studioi vetitë e tij. Kjo shpesh shkruhet si

ose
ku është operatori i Laplasit, [note 1] është operatori i divergjencës (i simbolizuar gjithashtu "div"), është operatori i gradientit (i shënuar gjithashtu "grad"), dhe është një funksion me vlera reale dy herë i diferencueshëm. Prandaj, operatori i Laplasit hartëzon një funksion skalar në një funksion tjetër skalar.

Format në sisteme të ndryshme koordinative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

koordinata karteziane ,

koordinatat cilindrike,
koordinatat sferike, duke përdorur Konventa,
Më në përgjithësi, në koordinatat arbitrare lakore ( ) ,
ose
ku është tensori metrik Euklidian në lidhje me koordinatat e reja dhe tregon simbolet e tij Christoffel .

Në dy dimensione[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekuacioni i Laplasit në dy ndryshore të pavarura në koordinata karteziane ka formën


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "note", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="note"/>