Sistemi koordinativ sferik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sistemi koordinativ
Sistemi koordinativ

Sistemi koordinativ sferik është sistem gjeometrik që mundëson lokalizimin e pikave në hapësirë.

Ky sistem gjeometik përbëhet nga një plan i fiksuar që zakonisht quhet plani meridiani i parë ( lexo:mi një) në të cilin fiksohet pika O dhe boshti Ox.Në bazë të këtyr elementeve mund të përcaktohet pozia e planit që kalonë nëpër pikën M me këndin (lexo:fi) apo më tutje pozia e pikës M në planin meridian me radius vektorin dhe këndin komplementarë . Në bazë të këtyre tre skalarëve plotësisht përcaktohet pozita e pikës M në hapësirë.[1]

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ismet Dehiri : Matematika I dhe II. Prishtinë, 1979