Jump to content

Ekuilibri kimik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në një reaksion kimik, baraspesha kimike është gjendja në të cilën reaktantët dhe produktet janë të pranishme në përqendrime të cilat nuk kanë prirje të mëtejshme të ndryshojnë me kalimin e kohës, kështu që nuk ka ndryshim të dukshëm në vetitë e sistemit . [1] Kjo gjendje rezulton kur reaksioni përpara vazhdon me të njëjtin ritëm si reaksioni i kundërt .

Shpejtësitë e reaksionit të reaksioneve përpara dhe prapa në përgjithësi nuk janë zero, por ato janë të barabarta. Kështu, nuk ka ndryshime neto në përqendrimet e reaktantëve dhe produkteve. Një gjendje e tillë njihet si ekuilibër dinamik . [2]

  1. ^ Atkins, Peter; De Paula, Julio (2006). Atkins' Physical Chemistry (bot. 8th). W. H. Freeman. fq. 200–202. ISBN 0-7167-8759-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Atkins, Peter W.; Jones, Loretta (2008). Chemical Principles: The Quest for Insight (bot. 2nd). ISBN 978-0-7167-9903-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)