Elementi galvanik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


ELEMENTI GALVANIK: Reaksionet e oksido-reduktimit ndodhin ne menyre te vetvetishme.Por ato mund te ndodhin edhe nen veprimin e rrymes elektrike, e cila eshte levizje e drejtuar e grimcave me ngarkese.Zhvillimi i reaksioneve redokse disa raste shoqerohet me lindjen e rrymes elektrike.

Ne elementin galvanik energjia e reaksioneve kimike redoks shnderrohet ne energji elektrike.

Elementi galvanik eshte i ndertuar nga qarku i jashtem dhe qarku i brendshem. Qarku i jashtem perbehet nga dy gjysemelemte galvanike (dy elektro-dat), percjellesi dhe ura e kripes.

Qarku i brendshem perbehet nga elektrolitiCdo metal i zhytur ne tretesiren ujore te kripes se vet, me perqendrim 1M, ne temperaturen 25(grade celsius) perben gjysemelementin galvanik (elektroden).

Ndertojme elementin galvanik te quajtur "Elementi DANIEL", i perbere nga elektroda e zinkut ZnSO4 .Ajo paraqitet Zn/ZnSO4. Pllaka e bakrit metalik zhytet ne tretesiren ujore 1M te sulfatit te bakrit CuSO4. Ajo shprehet Cu/CuSO4.

Dy pllakat lidhen me ane te nje percjellesi, ne te cilin vendoset nje voltmeter (per matjen e rrymes).Ne te dy gotat futet nje gyp ne forme U-je qe quhet "ura e kripes". Gypi eshte mbushur me tretesire 0,5 M te nitratit te amonit NH4NO3. Skajet e gypit mbyullen me membrane poroze, e cila nuk lejon perzierjen e elektroliteve te gotave me elektrolitin e gypit e forme U-je.