Elinor Ostrom

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Elinor Ostrom

Elinor Ostrom (Elinor Claire Awan,[1] 7 gusht 1933 - 12 qershor 2012) ishte një ekonomiste amerikane.[2][3]

Në 12 tetor të vitit 2009 Ostrom, së bashku me Oliver Williamson-in, u vlerësua me Çmimin Nobel në Ekonomi për "punën e saj mbi qeverisjen ekonomike, dhe veçanërisht gjërat publike."[4] Ishte dhe është aktualisht e para dhe e vetmja femër që ka fituar Çmimin Nobel në Ekonomi.

Ostrom jetonte në Bllomington, Indiana, dhe shërbente në faktultetet e Universitetit të Indianës dhe të Universitetit të Arizonës.

Jetëshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ostrom, lindur si Elinor Claire Awan në Los AngelesKaliforni, ishte fëmija i vetëm i Leath dhe Adrian Awan-it.[5] I ati i saj ishte Hebre, ndërsa e ëma Protestante. Ajo ndiqte një kishë Protestante dhe kalonte fundjavët me hallën e vet. Prndërit e saj ishin të varfër.[6] Ostrom u diplomua nga Berverly Hills High School në vitin 1951 dhe më pas morri në B.A. (me nderime) në shkencat politike nga UCLA në vitin 1954. Po nga UCLA në vitin 1962 asaj iu dha në M.A., ndërsa në vitin 1965 një PhD në shkenca poltitike. Në vitin 1963 u martua me shkencëtarin politik Vincent Ostrom.[5] Vdiq në vitin 2012 në moshën 78 vjeare për shkak të një tumori në pankreas.[7]

Botime të zgjedhura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Libra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Ostrom, Elinor (1990). Governing the commons: the evolution of institutions for collective action. Cambridge New York: Cambridge University Press.  9780521405997.
 • Ostrom, Elinor; Schroeder, Larry; Wynne, Susan (1993). Institutional incentives and sustainable development: infrastructure policies in perspective. Boulder: Westview Press.  9780813316192.
 • Ostrom, Elinor; Walker, James; Gardner, Roy (1994). Rules, games, and common-pool resources. Ann Arbor: University of Michigan Press.  9780472065462.
 • Ostrom, Elinor; Walker, James (2003). Trust and reciprocity: interdisciplinary lessons from experimental research. New York: Russell Sage Foundation.  9780871546470.
 • Ostrom, Elinor (2005). Understanding institutional diversity. Princeton: Princeton University Press.  9780691122380.
 • Ostrom, Elinor; Kanbur, Ravi; Guha-Khasnobis, Basudeb (2007). Linking the formal and informal economy: concepts and policies. Oxford: Oxford University Press.  9780199237296.
 • Ostrom, Elinor; Hess, Charlotte (2007). Understanding knowledge as a commons: from theory to practice. Cambridge, Massachusetts: MIT Press.  9780262516037.

Kapituj librash[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Ostrom, Elinor (2009), "Engaging with impossibilities and possibilities", përmbledhur nga Kanbur, Ravi; Basu, Kaushik (red.), Arguments for a better world: essays in honor of Amartya Sen | Volume II: Society, institutions and development, Oxford New York: Oxford University Press, ff. 522–541,  9780199239979.

Artikuj në revista[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko dhe:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime dhe shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ California Birth Index, 1905–1995. Center for Health Statistics, California Department of Health Services, Sacramento, California.
 2. ^ Janssen, M. A. (2012). "Elinor Ostrom (1933–2012)". Nature 487 (7406): 172.doi:10.1038/487172a. PMID 22785305
 3. ^ Wilson, R. K. (2012). "Elinor Ostrom (1933-2012)". Science 337 (6095): 661–661.doi:10.1126/science.1227725. PMID 22879496
 4. ^ Sveriges Riksbank's Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2009 Archived 17 October 2009[Date mismatch] at the Wayback Machine., Sveriges Riksbank, 12 tetor 2009
 5. ^ a b "Obituary". London: Telegraph.co.uk. 13 qershor 2012
 6. ^ "Elinor Ostrom". The Economist. 30 qershor 2012
 7. ^ "Elinor Ostrom dies, Nobel-winning economist". Reuters. 12 qershor 2012