Elipsa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërkoElipsa është figura stilistike qe krijohet, kur heqim nga tërësia e tekstit ndonjë fjalë a pjesë, e cila nënkuptohet, pa prishur kuptimin, me qellim qe t'i japim shprehjes me shume gjallëri, hijeshi a shpejtësi. Fjala elipsë vjen nga greqishtja e vjeter "elleipsis" që do të thote mungesë. Kjo figure përdoret me tepër ne poezi dhe në dramaturgji. Shembull nga letërsia artistike:

- Labëria
- hakërrim e rreptë e maleve përqark,
- Shkëmbinj shumë, shumë
- Tokë, fare pak.

- (Fatos Arapi - Balade per Muço Matohitin)

Ne ketë rast kemi përdorim te elipsës, sepse janë hequr foljet, te cilat nënkuptohen nga konteksti.