Embrioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Embrioni shtatë javë pas ngjizjes

Një embrion është një fazë fillestare e zhvillimit të një organizmi shumëqelizor . Në organizmat që riprodhohen seksualisht, zhvillimi embrional është pjesa e ciklit jetësor që fillon menjëherë pas fekondimit të qelizës vezë femërore nga qeliza e spermës mashkullore. Shkrirja që rezulton e këtyre dy qelizave prodhon një zigotë njëqelizore që u nënshtrohet shumë ndarjeve qelizore të cilat prodhojnë qeliza të njohura si blastomere . Blastomeret vendosen si një top i fortë që kur arrin një madhësi të caktuar, të quajtur morulë, merr lëng për të krijuar një zgavër të quajtur blastocel . Struktura më pas quhet blastulë, ose blastocist tek gjitarët .

Blastocisti i gjitarëve çelet përpara se të implantohet në rreshtimin endometrial të mitrës. Pas implantimit, embrioni do të vazhdojë zhvillimin e tij përmes fazave të ardhshme të gastrulimit, neurulimit dhe organogjenezës . Gastrulacioni është formimi i tre shtresave embrionale që do të formojnë të gjitha pjesët e ndryshme të trupit. Neurulimi formon sistemin nervor, dhe organogjeneza është zhvillimi i të gjitha indeve dhe organeve të ndryshme të trupit.

Një njeri i ri në zhvillim zakonisht quhet embrion deri në javën e nëntë pas ngjizjes, pas së cilës quhet fetus . Në organizmat e tjerë shumëqelizorë, fjala "embrion" mund të përdoret më gjerësisht në çdo fazë të hershme të zhvillimit ose të ciklit jetësor para lindjes ose çeljes .