Eminenca gri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
François Leclerc du Tremblay (figura në të zezë), e përshkruar duke zbritur shkallët në këtë pikturë vaji (1873) nga Jean-Léon Gérôme.

Një éminence grise ose eminenca gri është një vendimmarrës ose këshilltar i fuqishëm që vepron "prapa skenave", ose në një kapacitet jopublik ose jozyrtar.

Kjo frazë fillimisht i referohej François Leclerc du Tremblay, krahut të djathtë të Kardinalit Richelieu.[1] Leclerc ishte një frat kapuçin, i cili ishte i njohur për veshjen e tij ngjyrë bezhë, pasi bezha quhej "gri" në atë epokë. Stili i Eminencës së Tij përdoret për t'iu drejtuar ose referuar një kardinaliKishën Katolike Romake. Edhe pse Leclerc nuk e arriti kurrë gradën e kardinalit, ata përreth tij iu drejtuan si të tillë në nderim të ndikimit të konsiderueshëm që ky frat "gri" kishte mbi "Eminencen e Tij Kardinal".[2] Si rezultat, është përdorur edhe termi kardinal gri.

Leclerc përmendet në disa vepra të njohura. Aldous Huxley shkroi një biografi angleze të Leclerc të titulluar Grey Eminence. Ekziston gjithashtu një pikturë e vitit 1873 nga Jean-Léon Gérôme, L'Éminence Grise, e cila e përshkruan atë duke zbritur shkallët madhështore të Palais Cardinal dhe nderimin e treguar ndaj tij nga të tjerët të pranishëm. Leclerc përmendet në Tre MusketerëtAlexandre Dumas si personazhi At Joseph, një bashkëpunëtor i fuqishëm i Richelieu dhe një njeri që duhet pasur frikë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ O'Connell, D.P. (1968). Richelieu (në anglisht). New York: The World Publishing Company.
  2. ^ Mould, Michael (2011). The Routledge Dictionary of Cultural References in Modern French (në anglisht). New York: Taylor & Francis. fq. 149. ISBN 978-1-136-82573-6. Marrë më 15 qershor 2012.