Jump to content

Enët limfatike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

 

A still image from a 3D medical animation showing afferent vessels
Një imazh i palëvizshëm nga një animacion mjekësor 3D që tregon enët aferente

Enët limfatike (ose enët limfë ose limfatiket ) janë enë (tuba) me mure të hollë, të strukturuara si enë gjaku, që bartin limfën . Si pjesë e sistemit limfatik, enët limfatike janë komplementare me sistemin kardiovaskular . Enët limfatike janë të veshura nga qelizat endoteliale dhe kanë një shtresë të hollë muskulore të lëmuar dhe adventitia që lidh enët limfatike me indin përreth. Enët limfatike shtytjnë limfën nga kapilarët limfatikë, të cilët kryesisht kanë të bëjnë me thithjen e lëngut intersticial nga indet. Kapilarët limfatikë janë pak më të mëdhenj se kapilarët homologë të sistemit vaskular. Enët limfatike që bartin limfën tek një nyje limfatike quhen enë limfatike aferente, dhe ato që e bartin atë nga një nyje limfatike quhen enë limfatike eferente, nga ku limfat mund të udhëtojnë në një nyje limfatike tjetër, mund të kthehen në një venë ose mund të udhëtoni në një kanal limfatik më të madh. Kanalet limfatike zbrazin limfën në një nga venat nënklaviane dhe kështu e kthejnë atë në qarkullimin e përgjithshëm.

Enët që largojnë limfën nga indet dhe drejt nyjeve limfatike mund të klasifikohen si enë aferente . Këto enë aferente më pas derdhen në sinusin nënskapular. [1] Enët eferente që çojnë limfën nga organet limfatike në nyjet duke e çuar limfën në kanalin limfatik të djathtë ose në kanalin torakal, ena limfatike më e madhe në trup. Këto enë derdhen përkatësisht në venat subklaviane të djathta dhe të majta. Ka shumë më tepër enë aferente që çojnë limfë sesa enë eferente që e nxjerrin atë për të lejuar që limfocitet dhe makrofagët të përmbushin funksionet e tyre të mbështetjes imune. Enët limfatike përmbajnë valvula.

  1. ^ "19.2B: Distribution of Lymphatic Vessels". Medicine LibreTexts (në anglisht). 22 korrik 2018. Marrë më 28 nëntor 2021.