Enciklopedizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Historia Natyrore, shkruar nga Plini Plaku në shekullin e parë, ishte libri i parë që quhej enciklopedi. Ajo u vlerësua shumë në Mesjetë. Ky dorëshkrim i ilustruar është punuar në shekullin XIII.
Në vitin 1517, bavarezi Johannes Aventinus shkroi librin e parë në të cilin fjala "enciklopedi" përdorej në titull.
Encyclopédie (1751-1777), redaktuar nga Diderot dhe D'Alembert, u admiruar shumë dhe mbeti si një model për shumë vepra të mëvonshme.

Enciklopedizmi është një perspektivë që synon të përfshijë një gamë të gjerë njohurish në një vepër të vetme. [1] Termi mbulon enciklopeditë dhe zhanret në të cilat gjithëpërfshirja është një tipar themelor. Fjala enciklopedi është një latinizim i fjalës greke enkýklios paideía, që do të thotë gjithëarsimim. [2] Enciklopedia është një nga ndikimet e pakta përgjithësuese në një botë të stërspecializuar. Sipas Lewis Shore, redaktor i Encyclopedia Collier's "ajo shërben për të kujtuar se dituria ka unitet", kurse sipas shkrimtarit britanik HG Wells, ajo nuk duhet të jetë "një mishërim, por përqëndrim, sqarim dhe sintezë". [2]

Përveç gjithëpërfshirjes, shkrimi enciklopedik dallon nga mungesa e një auditori të veçantë dhe/ose zbatimit praktik. Autori shpjegon faktet në mënyrë koncize për të mirën e lexuesit i cili pastaj do të përdorë informacionin në atë mënyrë që shkruesi/shkrimtari nuk përpiqet të parashikojë. Shembuj të hershëm të shkrimit enciklopedik përfshijnë diskutimet e bujqësisë dhe artizanatit të shkrimtarëve romakë si Plini Plaku dhe Varro; - diskutimet me sa duket nuk kishin për qëllim këshillë praktike për fermerët apo zejtarët. [3]

Pjesa dërrmuese e mësimeve klasike u humbën gjatë Mesjetës së Errët. Kjo përforcoi statusin e veprave enciklopedike që mbijetuan, duke përfshirë ato të Aristotelit dhe Plinit. Me zhvillimin e shtypshkronjes në shekullin XV, spektri i njohurive në dispozicion të lexuesve u zgjerua shumë. Shkrimi enciklopedik u bë si një domosdoshmëri praktike dhe një zhanër i dalluar. Enciklopedistët e Rilindjes ishin shumë të vetëdijshëm se sa shumë mësime klasike ishin humbur. Ata shpresonin të rimerrnin dhe të regjistronin njohuritë prandaj ishin të preokupuar për të parandaluar humbjen e mëtejshme. [4]

Në formën e tyre moderne, enciklopeditë përbëhen nga artikuj alfabetik të shkruar nga ekipet e specialistëve. Ky format u zhvillua në shekullin XVIII duke zgjeruar fjalorin teknik për të përfshirë tema joteknike. Encyclopédie (1751-1772), redaktuar nga Diderot dhe D'Alembert , ishte një model për shumë vepra të mëvonshme. Ashtu si Enciklopedistët e Rilindjes, Diderot shqetësohej për shkatërrimin e mundshëm të qytetërimit dhe njohuritë e zgjedhura të cilat shpresonte se do të mbijetonin. [5]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Smiraglia, Richard (2014). The Elements of Knowledge Organization. Cham (Switzerland): Springer.
  2. ^ a b " Enciklopedia ", Encyclopædia Britannica, 2013.
  3. ^ Formisano, Marco, "Late Latin Encyclopedism: toward a new paradigm for practical knowledge," Encyclopaedism from Antiquity to the Renaissance, Cambridge: Cambridge University Press, 2013, pp. 201-202. ISBN 9781107038233.
  4. ^ Blair, Ann, "Revisiting Renaissance Encyclopedism," Encyclopaedism from Antiquity to the Renaissance, Cambridge: Cambridge University Press, 2013, pp. 381-382. ISBN 9781107038233.
  5. ^ Enciklopedistët , Enciklopedia e Filozofisë në Internet .