Energjia kimike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ushqimi na jep energjine e nevojshme për te cilen ka nevoje qeliza qe te funksionoje.Ajo është energjia qe ndodhet ne lidhjet qe bashkojne mes tyre atomet qe formojne molekulat e ushqimeve,e quajtur ENERGJI KIMIKE.Te gjitha substancat me te cilat ushqehemi,qofshin ato qe vijn nga kafshet/bimet permbajne energji kimike qe shfaqet si flake dhe nxehtesi kur digjen ushqimet. Energjia qe mund te perdoret nga qelizat permbahet ne molekulen e një sheqeri te thjështë , glukozes.Reaksioni i djegies se glukozes,qe ne qeliza cliron energjine e nevojshme për veprimtarinë e tyre,quhet frymemarrje qelizore. Fotosinteza është procesi me ane te te cilit bimet perdorin energjine e diellit për te prodhuar oksigjen,duke u nisur nga CO2 dhe nga H2O ,molekula organike te pasura me energji kimike si glukoza. Energjia kimike është energjia e rezervuar ne lidhjet ndërmjet atomeve ose molekulave te lendes.Kjo energji clirohet,për shembull,ne trajten e energjise termike gjate djegies se lendeve te ndryshme.

Karburanti grumbullon energji kimike.Ai digjet brenda motorit te makines dhe e ve ate ne levizje. Ushqimet kane energji kimike dhe trupi yne e perdor per te levizur dhe ruajtur nxehtesine.