Enver Rexhiq

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Enver Redžić (4 maj 1915 – 4 nëntor 2009) ishte historian, profesor dhe vëzhgues kulturor bosnjakë dhe themelues i kompanisë botuese Svjetlost. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, ai ishte anëtar i grupeve anti-fashiste ZAVNOBIH dhe AVNOJ.

Redžić lindi në fshatin Stari Majdan në Sanski Most. Ai shkoi në shkollën fillore dhe të mesëm në Bihaç. Ai studioi historinë dhe letërsinë jugosllave në Universitetin e Beogradit më 1940. Ai mori pjesë aktive në NOB nga 1941-45 dhe ishte gjithashtu këshilltar në Këshillin Shtetëror Antifashist për Çlirimin Kombëtar të Bosnjës Hercegovinës dhe Këshillin Antifashist për Çlirimin Kombëtarë të Jugosllavisë.

Redžić punoi si asistent profesor në shkencat shoqërore në Fakultetin e Filozofisë në Universitetin e Sarajevës në vitet 1950. Ai ishte drejtor i kompanisë botuese Svjetlost prej vitit 1952 deri më 1959 dhe gjithashtu drejtor i Institutit për Historinë e Lëvizjes së Punës mes viteve 1960 dhe 1971. Ai u tërhoq në vitin 1972, pas së cilës u zgjodh në Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Bosnjës dhe Hercegovinës, së pari me korrespondencë në vitin 1978 dhe më pas si një anëtar i plotë nga 1984.

Ai ishte kontribues i dokumentarit Jugosllavia në Luftën 1941–1945Radio Televisionin e Serbisë.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Prilozi o nacionalnom pitanju, «Svjetlost», Sarajevo 1963, 292 str.
 • Tokovi i otpori, «Svjetlost», Sarajevo 1970, 344 str.
 • Austromarksizam i jugoslovensko pitanje, «Narodna knjiga» i «Institut za savremenu istoriju», Beograd 1977, XIII + 498 str.
 • Jugoslovenska misao i socijalizam, «Svjetlost», Sarajevo 1982, 326 str.
 • Jugoslavenski radnički pokret i nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovini (1918-1941), «Svjetlost», Sarajevo 1983, 480 str.
 • Muslimansko autonomaštvo i 13. SS divizija – autonomija BiH i Hitlerov Treći Rajh, «Svjetlost», Sarajevo 1987, 240 str.
 • Istorijski pogledi na vjerske i nacionalne odnose u BiH, sarajevo 1993 (drugo izdanje 2005)
 • Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu, Sarajevo 1998
 • Sto godina muslimanske politike, Sarajevo 2000
 • Pogledi iz antiistorije, Sarajevo 2001
 • Akademici i istoričari: Anto Babić, Sarajevo 2001: Branislav Gjuregjev, Sarajevo 2001 i Hamdija Kapidžić, Sarajevo 2003
 • Pola stoljeća ANUBiH, Sarajevo 2004.
 • Bosnia and Herzegovina in the second world war, London – New York 2005

Çmimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 2001- Çmimi i Gjashtë Prillit të Sarajevës