Jump to content

Era e keqe e gojës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Era e keqe e gojës
SpecialitetGastroenterologji, otorinolaringologji, dentistri
Simptomataromë e pakëndshme e pranishme në frymë[1]
KomplikimetAnkth, depresion, [[çrregullim obsesiv kompulsiv][1]
LlojetE vërtetë, pseudo e vërtetë[2]
Shkaktar(ë)Zakonisht nga brenda gojës[1]
TrajtimiVaret nga shkaku, pastrimi i gjuhës, shpëlarja e gojës, përdorimi i fillit dentar[1]
MjekimiShpëlarës goje me përmbajtje klorheksidine ose klorur cetilpiridiniumi[1][3]
Shpeshtësia~30% e individëve[1]

Era e keqe e gojës, e njohur edhe si halitoza, është një simptomë e shoqëruar me një aromë dukshëm të pakëndshme të gojës. [1] Mund të çojë në ankth mes individëve të prekur. [1] Ajo është gjithashtu e lidhur me depresionin dhe simptomat e çrregullimit obsesiv kompulsiv . [1]

Shqetësimet për erën e keqe të gojës mund të ndahen në raste të vërteta dhe pseudo të vërteta. [2] Mes individëve që kanë erë të keqe të gojës të vërtetë, rreth 85% e rasteve vijnë nga brenda gojës. [1] Pjesa e mbetur e rasteve besohet të jetë për shkak të çrregullimeve në hundë, sinuse, fyt, mushkëri, ezofag ose stomak . [4] Rrallëherë, era e keqe e gojës mund të jetë për shkak të një gjendjeje mjekësore kronike si mosfunksionimi i mëlçisë ose ketoacidoza . [2] Rastet pseudo të vërteta ndodhin kur një person ndjen se ka erë të keqe të gojës, por dikush tjetër nuk e dallon atë. [2] Ky grup vlerësohet të përbëjë mes 5% dhe 72% të rasteve. [2]

Trajtimi varet nga shkaku themelor. [1] Përpjekjet fillestare mund të përfshijnë pastrimin e gjuhës, shpëlarjen e gojës dhe përdorimin e fillit dentar. [1] Të dhënat paraprake mbështesin përdorimin e shpëlarjes së gojës që përmban klorheksidinë ose klorur cetilpiridinium . [1] Edhe pse ka të dhëna paraprake të përfitimit nga përdorimi i një pastruesi gjuhe, ato janë të pamjaftueshme për të nxjerrë përfundime të qarta. [5] Trajtimi i sëmundjeve kronike si sëmundja e mishrave të dhëmbëve, prishja e dhëmbëve ose sëmundja e refluksit gastroezofageal mund të ndihmojë. [1] Këshillimi mund të jetë i dobishëm për ata që besojnë gabimisht se kanë erë të keqe të gojës. [1]

Përqindjet e vlerësuara të individëve me erë të keqe të gojës variojnë nga 6% deri në 50% të popullsisë. [1] Shqetësimi për erën e keqe të gojës është arsyeja e tretë më e zakonshme që njerëzit kërkojnë kujdes dentar, pas prishjes së dhëmbëve dhe sëmundjes së mishrave të dhëmbëve. [2] [4] Besohet se bëhet më e zakonshme me plakjen. [1] Era e keqe e gojës shihet si një tabu sociale dhe individët e prekur mund të stigmatizohen . [1] [2] Njerëzit në Shtetet e Bashkuara shpenzojnë më shumë se 1 miliard dollarë në vit për shpëlarës goje për të trajtuar këtë gjendje. [4]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r Kapoor, U; Sharma, G; Juneja, M; Nagpal, A (2016). "Halitosis: Current concepts on etiology, diagnosis and management". European Journal of Dentistry (në anglisht). 10 (2): 292–300. doi:10.4103/1305-7456.178294. PMC 4813452. PMID 27095913.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
  2. ^ a b c d e f g Harvey-Woodworth, CN (prill 2013). "Dimethylsulphidemia: the significance of dimethyl sulphide in extra-oral, blood borne halitosis". British Dental Journal (në anglisht). 214 (7): E20. doi:10.1038/sj.bdj.2013.329. PMID 23579164.
  3. ^ Fedorowicz, Z; Aljufairi, H; Nasser, M; Outhouse, TL; Pedrazzi, V (8 tet 2008). "Mouthrinses for the treatment of halitosis". Cochrane Database of Systematic Reviews (në anglisht) (4): CD006701. doi:10.1002/14651858.CD006701.pub2. PMID 18843727.
  4. ^ a b c Loesche, WJ; Kazor, C (2002). "Microbiology and treatment of halitosis". Periodontology 2000 (në anglisht). 28: 256–79. doi:10.1034/j.1600-0757.2002.280111.x. PMID 12013345.
  5. ^ Van der Sleen, Mi; Slot, De; Van Trijffel, E; Winkel, Eg; Van der Weijden, Ga (2010-11-01). "Effectiveness of mechanical tongue cleaning on breath odour and tongue coating: a systematic review". International Journal of Dental Hygiene (në anglisht). 8 (4): 258–268. doi:10.1111/j.1601-5037.2010.00479.x. ISSN 1601-5037. PMID 20961381.