Jump to content

Eris

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Eris, emërtim formal 136199 Eris, është më i madhi i njohur planet xhuxh në Sistemin Diellor dhe trupin e nëntë të madh të njohur të rrotullohet rreth Diellit direkt. Ajo është rreth 2500 kilometra në diametër dhe 27 % më të madh se Plutoni.

Eris u identifikua të parë në janar 2005 nga një ekip Palomar Observatori me bazë të drejtuar nga Mike Brown, dhe identitetin e saj të vërtetohet më vonë atë vit. Kjo është një objekt trans-oqeanik (TNO) vendas në një rajon të hapësirës përtej Kuiper rripin e njohur si disk shpërndara. Eris ka një hënë, Dysnomia ; vëzhgimet e kohëve të fundit kanë gjetur asnjë provë për satelitë të mëtejshme. Distanca aktuale me Diellin është 96,7 AU, afërsisht tre herë që të Plutoni. Me përjashtim të disa kometa palë janë më të largët, objektet natyrore të njohur në Sistemin Diellor.

Sepse Eris është më i madh se Plutoni, i zbuluar edhe nga NASA. NASA fillimisht e përshkroi atë si planeti i dhjetë në Sistemin Diellor. Kjo, së bashku me perspektivën e objekteve të tjera të ngjashme me madhësi të zbuluar në të ardhmen, të motivuar Astronomical Bashkimit Ndërkombëtar (NJAB) për të përcaktuar planetit afat për herë të parë. Sipas një përkufizimi i atëhershëm i ri NJAB miratuar më 24 gusht 2006, Eris është një "planet xhuxh" së bashku me Plutoni, Ceres, Haumea dhe Makemake.

Zbulimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Eris u zbulua nga ekipi i Mike Brown, Çadi Trujillo, dhe David Rabinowitz më 5 janar 2005, nga imazhet e marra më 21 tetor 2003. Zbulimi u njoftua më 29 korrik 2005, në të njëjtën ditë si Makemake dhe dy ditë pas Haumea.[16] Ekipi kërkim ka qenë sistematikisht skanim për sistemin e madhe e jashtme diellore organeve për disa vjet, dhe kishte qenë i përfshirë në zbulimin e disa TNOs të tjera të mëdha, duke përfshirë 50.000 Quaoar, Orcus 90482, dhe 90377 Sedna.

vërejtjet rutinë janë marrë nga ana e ekipit më 21 tetor, 2003, duke përdorur 1.200 mm Samuel Oschin pasqyruar teleskop në Malin Palomar Observatori, Kaliforni, por imazhi i Eris nuk ishte zbuluar në atë pikë për shkak të mocionit të saj shumë ngadalë nëpër qiell: Ekipi i-automatike imazhin kërkim software përjashtuar të gjitha objektet lëvizin në më pak se 1,5 arcseconds për orë për të zvogëluar numrin e kthyer false positives. Kur Sedna u zbulua, ishte duke ecur në 1,75 arcsec/h, dhe në dritën e se ekipi reanalyzed të dhënat e tyre të vjetra me një kufi të ulët në lidhje me kërkesën këndore, sorting nëpërmjet imazheve përjashtuar më parë nga syri. Në janar të 2005, ri-analiza zbuluar lëvizje të ngadalshme Eris 'kundër yje sfond.

Animation tregon lëvizjen e Eris në imazhet e përdorura për të zbuluar atë. Eris tregohet me shigjetë. Tri periudha janë marrë gjatë një periudhe prej tre orë. Shpërndarja e objekteve trans-oqeanik.

vëzhgimet vijuese janë bërë atëherë për të bërë një përcaktim paraprak të orbitës së saj, e cila lejoi distancë e saj për të vlerësuar. Ekipi kishte planifikuar të vonojë njoftuar zbulimin e tyre deri në vëzhgimet e mëtejshëm lejohet llogaritjet më të sakta e orbitës Eris, por solli njoftimin e tyre përpara, kur zbulimi i një tjetër TNO të madhe ata ishin ndjekja, Haumea, u njoftua nga një ekip të ndryshme në Spanjë.

vërejtje shumë të lëshuar në tetor 2005 zbuloi se Eris kishte një hënë, të quajtur më vonë Dysnomia. Vëzhgimet e orbitës Dysnomia e lejuar shkencëtarët të përcaktuar në masë të Eris, i cili në qershor 2007 ato llogariten të jenë (1,66 ± 0,02) × 1.022 kg, 27 % më i madh se Plutoni.

Spektri infra-roso i Erisit, krahasuar me ate te Plutonit paraqet ngjshmeri te theksuara midis tyre. Shigjetat shenojne linja absorbimi metani.
Erisi dhe Dysnomia. Erisi eshte objekti kryesor, Dysnomia disku i vogel gri siper saj. Objekt ne krye majtas eshte dielli

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Eris është klasifikuar si një planet xhuxh dhe objekt trans-oqeanik (TNO), ndërprerje të këtyre kategorive e bën atë një "plutoid". Karakteristikat e syrit Eris mund të përdoret për të më saktë kategorizojnë atë një objekt të shpërndara në disk (SDO), ose një TNO që besohet të ketë qenë "të shpërndara" nga Kuiper rrip në orbita më të largëta dhe të pazakontë pas ndërveprimeve gravitacionale me Neptunin ashtu si Sistemi diellor ishte formuar. Ndonëse tendencë të lartë të saj syrit është e pazakontë midis SDOs njohur, modele teorike me dije se objektet që ishin fillimisht pranë buzë e brendshme të brezit Kuiper ishin shpërndarë në orbita me prirjet e lartë se objektet nga rripin e jashtme. Objekteve Inner-rrip janë pritet të jetë përgjithësisht më masiv se jashtme-objekte rrip, dhe kështu që astronomët të presin për të zbuluar më shumë objekteve të mëdha si Eris në orbita të lartë-preferencë, të cilat kanë qenë tradicionalisht të lënë pas dore.

Sepse Eris është më i madh se Plutoni, ajo u përshkrua fillimisht si të planetit "dhjetë" nga NASA dhe në raportet e medias e zbulimit të tij.Në përgjigje të pasigurisë për statusin e saj, dhe për shkak të një debati të vazhdueshëm mbi atë në se Plutoni duhet të klasifikohen si një planet, NJAB delegohet një grup astronomët për të zhvilluar një përkufizim sa duhet e saktë e planetit afat të vendosë për çështjen. Kjo u njoftua si definicion të NJAB-së të një Planet në Sistemin Diellor, miratuar më 24 gusht, 2006. Në këtë kohë, si Eris dhe Plutoni janë të klasifikuar si planete xhuxhe, një kategori të dallueshme nga përkufizimi të ri të planetit.Brown ka deklaruar që nga miratimi i tij të planetit "xhuxh" emërtim. NJAB më pas shtoi Eris të Planet e saj të vogla Katalog, caktimin atë (136.199), Eris.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pikturë athinase e Erisit, rreth vitit 550 para krishtit

Eris është emëruar sipas perëndeshës greke Eris (Ἔρις greke një personifikim i konfliktit dhe mosmarrëveshjeve. [23 Emri i ishte caktuar më 13 shtator 2006 Pas një periudhë jashtëzakonisht të gjatë në të cilën është njohur nga caktimin e përkohshëm 2003 UB313, e cila ishte dhënë automatikisht nga NJAB nën emërtimin e tyre protokollet për planete të vogla. Forma e rregullt adjectival e Eris është Eridian.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]