Jump to content

Fakulteti i Shkencave Sociale i Universitetit të Tiranës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fakulteti i Shkencave Sociale
LlojiPublik. Nivele studimi: Bachelor, Master, Doktoraturë
Themelimi1954
NdihmaFinancohet nga Qeveria Shqiptare
RektoriProf. Dr. Edmond Rapti
Location,
Faqja zyrtarewww.fshs-ut.edu.al

Fakulteti i Shkencave Sociale në Universitetin e Tiranës fillimet e veta i ka që në vitin 1965, ku Fakulteti i Drejtësisë, u riorganizua dhe u quajtë "Fakulteti i Shkencave Politike dhe Juridike", ku u përfshinë dega e shkencave politike dhe ajo e drejtësisë. Dega e Shkencave Politike përgatiste specialistë të profilit politik për organet qendrore e lokale të pushtetit shtetëror. Më pas kjo degë u kthye në degën e filozofisë.Në vitin 1991 nga bashkimi i degës së Filozofi-Sociologji dhe Punës Sociale u krijua Fakulteti i Punës Sociale dhe në vitin 1992 fakulteti merr emrin që ka dhe sot Fakulteti i Shkencave Sociale.

Me ndihmën e një program Tempus në këtë fakultet hapet dega e Psikologjisë dhe fakulteti numëronte tre departamente: Departamentin e Filozofi-Sociologji, Punës Sociale dhe Psikologji-Pedagogji. Në vitin 2001 u hap për herë të parë programi i studimit të Shkencave Politike brenda Departamentit të Filozofi--Sociologji dhe më pas krijohet Departamenti i Shkencave Politike. Në vitin 2010 ndahet Departamenti i Filologji-Sociologji në dy departamente dhe respektivisht në atë të Sociologjisë dhe Filozofisë.

Fakulteti i Shkencave Sociale njihet si institucioni i parë dhe i vetëm arsimor që ka përgatitur specialistët e parë në sociologji, psikologji dhe punë sociale.

Pas ndryshimeve demokratike të shoqërisë shqiptare në vitin 1990, doli si një imperativ i kohës, përgatitja e profesionistëve në fushën e shërbimeve sociale dhe politike, specialitete këto të reja pas ndryshimeve. Në vitin 1991, hapet Fakulteti i Punës Sociale. Fakulteti i Punës Sociale, falë një bashkëpunimi me Universitetin “Gran Valey” SHBA, hapi një kurs studimi pasuniversitar në Punë Sociale. Emërtimi “Fakulteti i Shkencave Sociale” u vendos për herë të parë në vitin 1992. Ku fakultet u formua mbi bazën e Departamentit Punë Sociale, Departamentit Psikologji-Pedagogji dhe Departamentit të ristrukturuar Filozofi-Sociologji.

Fakulteti kishte dy degë, ku për herë të parë në vitin 1992 filluan të studiojnë studentë në degën Punë Sociale dhe Filozofi-Sociologji. Me kalimin e viteve, Fakulteti i Shkencave Sociale u rrit, si në cilësinë e stafit, ashtu edhe në larminë e specialistëve që ai filloi të diplomonte. Kështu, në vitin 1996 u hap dega e Psikologjisë dhe në vitin 2000 u hap dega e Shkencave Politike. Në vitin 2009 u krijuan departamentet e Sociologjisë, Filozofisë dhe Shkencave Politike. Sot fakulteti, ka 5 departamente, si dhe 3290 studentë në të gjitha ciklet e studimit

Organizimi i Fakultetit në Departamente[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në përbërje të Fakultetit të Shkencave Sociale janë këto departamente:

  • DEPARTAMENTI I FILOZOFISË
  • DEPARTAMENTI I PEDAGOGJISË DHE I PSIKOLOGJISË
  • DEPARTAMENTI I POLITIKAVE DHE PUNËS SOCIALE
  • DEPARTAMENTI I SOCIOLOGJISË
  • DEPARTAMENTI I SHKENCAVE POLITIKE

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]