Jump to content

Familja Mediçi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Familja Mediqi)

Shtëpia e Mediçit ose Familja De Mediçi '(shqiptimi italisht: [de mɛ ː ditʃi]; ishte një dinasti politike, familje bankare dhe më pas shtëpi mbretërore që filloi të mbledhë rëndësi nën Kozimo de Mediçin "në Republikën e Firences, gjatë shekullit të 14-të. Familja origjinën e kishte nga rajoni Mugello nga një fshat toskan, gradualisht në rritje deri sa ata ishin në gjendje për të krijuar Bankën Mediçi. Banka ishte më e madhja në Evropë gjatë shekullit të 15-të, duke parë fuqinë politike që po fitonte Mediçi në Firence - edhe pse zyrtarisht ata mbetën thjesht qytetarë jo-fisnikë. Mediçi prodhoi katër pepër [1] të Kishës Katolike dhe në 1531 familja u bë Dukati trashëgimore e Firences. Në 1569, Dukati ishte promovuar në një Dukat të Madh pas zgjerimit territorial. Ata sunduan Dukatin e Madh të Toskanës nga fillimi i tij deri në 1737, me vdekjen e Mediçit Gian Gastone '. Dukati i Madh dëshmoi shkallë të rritjes ekonomike.

Stema e familjes Mediçi

Pasurinë e tyre dhe ndikimin që rrjodhi fillimisht nga tregtia e tekstilit. Ashtu si familjet e tjera signore ata dominuan qeverinë e qytetit të tyre. Ata ishin në gjendje të sjellin Firencen nën pushtetin e familjes së tyre, duke lejuar një mjedis ku arti dhe humanizmi të mund të lulëzojnë. Ata nxitën dhe frymëzuan lindjen e Rilindjes italiane së bashku me familjet e tjera të Italisë, të tilla si Visconti dhe Sforza të Milanos, Este e Ferrara, dhe Gonzaga e Mantua.

Banka Mediçi ishte një nga institucionet më të begatë dhe më të respektuara në Europë. Ka disa vlerësime që familja Mediçi një nga familjet më të pasura në Evropë për një periudhë kohe. Nga kjo bazë, ata fituan pushtet politik fillimisht në Firence dhe më vonë në Itali më gjerë dhe në Evropë. Një kontribut të dukshëm në profesionin e kontabilitetit ishte përmirësimi i sistemit të përgjithshëm të tabelave të llogarive bankare përmes zhvillimit të sistemit me dy hyrje kontabiliteti për kredi ndjekjen dhe debitin. Ky sistem është përdorur më parë nga kontabilistët që kanë punuar për familjen Mediçi në Firence.

Hitoria e Familjes

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familja Medici erdhi nga rajoni bujqësorë Mugello, [2] në veri të Firences, që përmendet për herë të parë në një dokument të 1230. [citim i duhur] Origjina e emrit është i pasigurtë, edhe pse Medici është shumësi i mjekëu, që do të thotë "mjek". [3]

Giovanni de' Medici, themelues i bankës Medici

Familja Medici ishte i lidhur me shumicën e familjeve të tjera elitare të kohës me anë të martesave strategjike, partneritetit, ose të punësimit, si rezultat i të cilit kishte një familjes Medici pozitën e centralizimit në rrjetin sociale: disa familje kanë pasur qasje sistematike për pjesën tjetër të elita familjet vetëm përmes Medici, ndoshta të ngjashëm me marrëdhëniet bankare. Kjo ka qenë e sugjeruar si një arsye për rritjen e familjes Medici. [4] Anëtarët e familjes u rrit në disa rëndësi në fillim të shekullit të 14 në tregti leshi, veçanërisht me Francën dhe Spanjën. Pavarësisht nga prania e disa Medici në institucionet e qytetit të qeverisë, ata ishin ende shumë më pak të rëndësishme se familjet e tjera të mbetura të tilla si Albizzi apo Strozzi. Një Salvestro de 'Medici ishte kryetari i woolmakers' repartit gjatë revoltës Ciompi, dhe një Antonio u dëbua nga Firence në 1396. [5] përfshirje në një komplot në 1400 shkaktoi të gjitha degët e familjes që do të ndalohen nga politika për të fiorentin njëzet vjet, me përjashtim të dy: nga një prej këtyre të fundit, atë të Medici Averardo de ', origjinën dinastisë Medici.

Papa Klementi VII nga Familja Mediqi

Familja Mediqi gjatë Shekullit XVI

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Djali Averardo së, Xhovani di Bicci, rritja e pasurisë e familjes së tij nëpërmjet krijimit të Bankës Medici, dhe u bë një nga njerëzit më të pasur në qytetin e Firences. Edhe pse ai nuk mbajti ndonjë akuzë politike, ai fitoi mbështetjen e fuqishme popullore për familjen nëpërmjet mbështetjen e tij për futjen e një sistemi proporcional tatimit. Cosimo Giovanni djali Plaku e mori në 1434, si gran maestro, dhe Medici u bënë krerët jozyrtare të shtetit të Republikës Fiorentinës.

"Cosimo, Piero, dhe Lorenzo, tre breza pasardhës me të Medici, sunduan Firence me pjesën më të madhe të shekullit 15, pa krejt heqjen e qeverisë përfaqësuese, por ndërkohë në mënyrë të qartë dominojnë atë." [7] Këto tre anëtarë të familjes Medici kishte aftësi të mëdha në menaxhimin e një "qytet i trazuar dhe të pavarur një" si Firence, por "kur vdiq në vitin 1492 Lorenzo, Piero i biri i tij doli mjaft i paaftë, dhe brenda dy viteve që ai dhe mbështetësit e tij ishin të detyruar në mërgim [me] një qeveria republikane replac [ing] atë. "[7]

Piero de 'Medici (1416-1469), biri Cosimo, të qëndroi në pushtet për vetëm pesë vite (1464-1469). Ai u quajt "Piero ënjtur nga cerma" për shkak të përdhes që infektuar këmbën e tij, dhe përfundimisht çoi në vdekjen e tij. Ndryshe nga i ati i tij, Piero kishte pak interes në artet. Për shkak të sëmundjes së tij, ai më së shumti qëndroi në shtëpi qëndron në shtrat, dhe prandaj bëri shumë pak për më tej kontrollin Medici e Firences, ndërsa në pushtet. Si e tillë, Medici rregull stagnuar deri në gjeneratën e ardhshme, kur djali Lorenzo Piero mori përsipër. Djali i paligjshëm Piero-së, Lenihanio, iku nga Italia dhe jetoi në Alpet për 15 vjet.

Lorenzo de Medici "(1449-1492), i quajtur" mrekullueshëm ", ishte më i aftë për të udhëhequr dhe pushtet një qytet, megjithatë, ai lënë pas dore biznesin bankar familjes, duke çuar drejt shkatërrimit të saj përfundimtar. Për të siguruar vazhdimësinë e suksesit të familjes së tij, Lorenzo planifikuar karrierat e fëmijëve të tij të ardhshëm për ta. Ai pastër kokëfortë Piero II për të ndjekur si pasuesin e tij në udhëheqjen civile, Giovanni [8] (ardhmen Papa Leo X) është vendosur në kishën në moshë të re, dhe Maddalena bija e tij është dhënë një dhunti të kushtueshëm kur bëhet politikisht martesa e dobishme për një bir i Pope Innocent VIII. [9] Nuk ishte një komplot për të vrarë në 1478 Lorenzo me Giuliano vëllain e tij gjatë shërbimeve të Pashkëve, orvatje vrasjeje duke përfunduar me vdekjen e Giuliano dhe vetëm duke plagosur Lorenzo (më vonë Giuliano dhe Lorenzo u varrosën së bashku në Chapel Medici). [10] konspiracionit të përfshirë familjet Pazzi dhe Salviati, të cilët ishin të dy familjeve rivale bankare kërkuar t'i jepte fund ndikimit Medici, prifti kryesuar shërbimet e kishës, Arqipeshkvi i Pizës dhe madje edhe Papa Sixtus IV të një shkallë.Sixtus IV komplotistët qasur në shpresën e fitimit të miratimit të tij, si ai dhe Medici kishte një rivalitet të gjatë, gjë që Papa nuk pranoi të japë zyrtarisht, por lejohet komplot për të vazhduar megjithatë pa ndërhyrë, dhe, pas vrasjes dështuar të Lorenzo, gjithashtu i dha leje për krime në shërbim të kishës. Pas kësaj, Lorenzo miratuar djali i tij i paligjshëm, Giulio de Medici "(1478-1535), Klementi VII ardhmen. Për fat të keq, planifikim të kujdesshëm të gjitha Lorenzo ra përveç deri në një shkallë nën II paaftë Piero, i cili mori si kreu i Firences pas vdekjes së tij Lorenzo babait. Piero ishte përgjegjës për dëbimin e Medici 1494-1512.

Familja e gjat shekullit XIV

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky mërgim zgjati vetëm deri në 1512, megjithatë, dhe "e lartë" degë e familjes - ata zbritën nga Cosimo Plaku - ishin në gjendje të shtetit në dhe jashtë deri në vrasjen e Alessandro de Medici ", i parë Duka i Firence, në 1537. Këtij shekulli-të gjatë sundimit u ndërpre vetëm në dy raste (në mes të 1494-1512 dhe 1527-1530), kur revolta popullore dërguar Medici në mërgim. Pushtet pastaj kaloi në "vogël" degë Medici - ata zbritën nga Lorenzo djali i madh, të rinj e Xhovani di Bicci, duke filluar me Cosimo madhe-madh-nipi i tij i Madh. Rritja Medici erdhi në pushtet ishte kronikë në detaje nga Benedetto Dei. Cosimo dhe babai i tij ka filluar themelet Medici në fushën e bankave, prodhim - duke përfshirë një formë të drejtat ekskluzive - pasuria, artit, patronazhit kulturore, dhe në papat që siguroi suksesin e tyre për brezat. Të paktën gjysma, ndoshta më shumë, të njerëzve të Firences u punësuar prej tyre dhe degët e tyre themelore në biznes.

Megjithatë, Medici mbetur zotër të Italisë nëpërmjet dy papë e tyre të famshme të shekullit 16, Leo X dhe Klementi VII, të cilët ishin de facto sundues e të dy Romë dhe Firence. Ata ishin dy patronët e artit, por në fushën fetare që ata provuar në gjendje për të frenuar përparimin e ideve të Martin Luterit. Klementi VII ishte papa i gjatë thes e Romës nga Charles V, Perandori i Shenjtë Romak, dhe më vonë u detyrua të kurorën e tij. Clement shpesh ndryshuar aleancat e tij në mes të Perandorisë dhe Franca, e cila përfundimisht çoi atë të martohej me kushëririn e tij të parë jashtë, hoqi dy herë, Catherine de Medici ", të birit të Françeskut I të Francës, e ardhmja Henry II të Francës. Kjo çoi në gjak Medici u transferuar, me bijat e Catherine, për të familjes mbretërore të Spanjës përmes Elisabeth e Valois, dhe Shtëpia e Lorraine nëpërmjet Klod të Valois. Një tjetër Medici u bë Papa: Medici Alessandro Ottaviano de '(Leo XI).

Shifra më i shquar i shekullit të 16 ishte Medici Cosimo I, i cili, që vijnë nga fillimet relativisht modeste në Mugello, u ngrit në supremacinë në gjithë Toscana, pushtues më i urryer Florentines 'Sienës rivale dhe themelimin e Dukatit të Madh të Toscana. Cosimo blerë një pjesë të ishullit të Elbës nga Republika e Genoa dhe në bazë të marinës toskan atje. Ai vdiq në vitin 1574, pasua nga djali i tij i madh mbijetuar Francesco. Paaftësinë e tij për të prodhuar trashëgimtarë meshkuj çoi në suksesion e vëllait të tij më të ri, Ferdinando, pas vdekjes së tij në 1587. Francesco martuar Johanna të Austrisë, dhe kishte 'Medici, dukeshës së Mantua, dhe Marie de' Medici Eleonora de, mbretëresha e Francës dhe të Navarre. Nëpërmjet këtij të fundit, çdo monark pasuar French (bar çizme), janë zbritur nga Francesko.

Ferdinando padurim mori qeveria e Toscana. Ai urdhëroi teper e marshlands toskan, ndërtuar një rrjet rrugor në jug të Toscana dhe tregtinë e kultivuar në kapelë kashte. [12] Për të shtuar të industrisë toskan mëndafshi, ai mbikqyri mbjelljen e pemëve Manit përgjatë rrugëve kryesore (krimba mëndafshi ushqehen me gjethe Manit ). [13] Ai zhvendosur Toscana larg Habsburgëve [14] hegjemonisë duke u martuar e parë kandidati jo Habsburgëve që 'Medici, Duka i Firences, Christina Lorraine, një mbesa e Catherine de' Medici Alessandro de. Reagimi spanjolle ishte për të ndërtuar një kështjellë në pjesën e tyre të ishullit të Elbës. [12] Për të forcuar aleancën e re franko-toskan, ai u martua me mbesën e tij, Marie, Henry IV i Francës. Henry në mënyrë eksplicite tha se ai do të mbrojë Toscana nga agresioni spanjolle, por më vonë nuk iu përmbajt. Ferdinando u detyrua të martohet trashëgimtarit të tij, Cosimo, Maria Maddalena për të Austrisë të ulë Spanjë (ku motra Maria Maddalena ishte bashkëshorte e detyrë Queen). Ferdinando sponsorizuar një ekspeditë toskan në Botën e Re me synimin e krijimit të një koloni toskan. Përkundër të gjitha këto stimuj për rritjen ekonomike dhe prosperitetin, popullsia e Firences në agim të shekullit të 17 ishte 75.000 thjeshtë, shumë më e vogël se kryeqytetet e tjera të Italisë: Roma, Milano, Venecia, Palermo dhe Napoli [15] Francesco. dhe Ferdinando, për shkak të dallimit të buta midis Medici dhe pronën toskan shtetërore, mendohet të jenë më të pasur sesa paraardhësi i tyre, Medici Kosimo de ', themeluesi i dinastisë. [16] Duka i Madh i vetëm kishte e drejta për të shfrytëzuar mineral të shtetit dhe burimet e kripë. Fatin e Medici u lidhur drejtpërdrejt me ekonominë toskan.

anëtarët e familjes Medici vendosur alegorike në rrethim e një mbreti nga Tre njerëz të urtë në fshat toskan në një Benozzo Gozzoli afresk, c. 1459.

Si Arriti Famija Medici te behej Familje Mbretërore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mediqit ishin shumëm familje e pasnikësh e bankieresh italian ata doni me qdo kusht te behenin familje mbretrore qendra e tyre ishte Firencia mirpo ata kish lidhje me Romën e sidomos me Vatikanin Papa Klementi IV nga familja Mediqi negocioj mertes e mbesës se tij Katerin De Mediqi me Princin Francez Henrin II Kjo martes zheroi dinastin mediqi nga Firenica e deri ne Francë mir po Henri i shte djali i dyte i Mbretit Fancisi I kshtu qe Froni francez dot te trashigoj Francist II e jo Henrit kshtu qe Katerina e hellmoi Vellaun e Madh te Henrit Francisin dhe ai vdiq duke luajtur tenis mjeket than se shkau i vdekejes ishte nje e ftohur. Italijanet njiheshishi si helmues me nam kshtu qe Froni arriti te trashigoj froni nga i ati pas marrjes se froni Katerina u be Mbretresh e Francës ajo nuk lind pe 10 vite femij ,mbas 10 ajo i solli 6 F fëmij Henrit disa thane se ajo perdori magji per tu ber pjellore. ne at koh filluan trazira fetre ne kshtjellen e Parist Katerian thirri austrologun e Famshem Nostradamusin parshikimet e tij nuk ishin ogure te mira per familjen e Medici pashikimi i tij i par ishte se mbreti Henri i II do te vdiste gjat ne turneu me prbalje ashtu u be Henri i II vdiq gjat Turrnet ku nje prbalje u godit me Shtiz dhe morri plagë te rend ne sy Mbreti i France vdiq nga hemoragjia parshikimi i Nostradamusi ishte se froni i Frances do te kalonte ne nje Familje tjeter ajo ishte Familja franceze Bourbon dhe ashtu ndodhi trashgimtari i fundit Henry i Tret u vra nga një murg i cili supozohej qe ishte i semur mendor kshtu froni ra ne duart e familjes se Bourbon e cila solli Henrin e IV ne Fron.

Por Medicit nuk u ndalen me kaq pas divorcimit te Henrit IV me gruan e tij te parë Mediqit i ofruan një Martes me Konteshën e Pasur Maria de Medici ai pranoi ket ofert por Henri IV u vra nga nje mesues i pa pun.


Por Maria me von ajo u martua me Trashigimtarin e fronit Francez Luigin e II ajo lindi nje djal Luigjin e XIII por dinastia e tyre ne francë u shua kur populli e egzekutoj mbretin e pa deshiruar e Tiran Luigjin e XIV

Katerin me Mediqi ne prag te martes me Henrin e Dyt te Francës