Jump to content

Fati

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Në kulturën perëndimore, një tërfil me katër fletë, një variant i rrallë i shamrock, konsiderohet shpesh se jep fat të mirë.

Fati është fenomeni dhe besimi që përcakton përvojën e ngjarjeve të pamundura, veçanërisht ato pozitive ose negative. Interpretimi natyralist është se ngjarjet pozitive dhe negative mund të ndodhin në çdo kohë, si për shkak të proceseve natyrore dhe artificiale të rastësishme dhe jo të rastësishme, dhe se edhe ngjarjet e pamundura mund të ndodhin rastësisht. Në këtë këndvështrim, epiteti "me fat" ose "i pafat" është një emërtim përshkrues që i referohet pozitivitetit, negativitetit ose pamundësisë së një ngjarjeje.

Interpretimet mbinatyrore të fatit e konsiderojnë atë si një atribut të një personi ose objekti, ose si rezultat i një këndvështrimi të favorshëm ose të pafavorshëm të një hyjnie mbi një person. Këto interpretime shpesh përshkruajnë se si mund të arrihet fati ose pafati, si për shembull duke mbajtur një bukuri fati ose duke ofruar sakrifica ose lutje për një hyjni. Të thuash se dikush është "i lindur me fat" mund të ketë kuptime të ndryshme, në varësi të interpretimit: mund të nënkuptojë thjesht se ai ka lindur në një familje ose rrethanë të mirë; ose që ata zakonisht përjetojnë ngjarje jashtëzakonisht pozitive, për shkak të ndonjë veçorie të qenësishme, ose për shkak të favorit të përjetshëm të një perëndie ose perëndeshe në një fe monoteiste ose politeiste.

Shumë bestytni janë të lidhura me fatin, megjithëse këto janë shpesh specifike për një kulturë të caktuar ose grup kulturash të lidhura, dhe ndonjëherë edhe kontradiktore. Për shembull, simbolet me fat përfshijnë numrin 7 në kulturat e ndikuar nga të krishterët, numrin 8 në kulturat e ndikuar nga kinezët. Simbolet dhe ngjarjet e pafat përfshijnë hyrjen dhe daljen nga një shtëpi nga dyer të ndryshme ose thyerjen e një pasqyre[1] në kulturën greke, hedhjen e gurëve në erë në kulturën Navajo dhe korbat në kulturën perëndimore. Disa nga këto asociacione mund të rrjedhin nga fakte ose dëshira të lidhura. Për shembull, në kulturën perëndimore hapja e një ombrellë në ambiente të mbyllura mund të konsiderohet e pafat pjesërisht sepse mund t'i fusë dikujt në sy, ndërsa shtrëngimi i dorës me një oxhak pastruese mund të konsiderohet me fat pjesërisht sepse është një gjë e sjellshme, por e pakëndshme për të bërë duke pasur parasysh natyrën e pistë. të punës së tyre. Në kulturën kineze dhe japoneze, lidhja e numrit 4 si homofon me fjalën për vdekje mund të shpjegojë pse konsiderohet i pafat. Janë krijuar sisteme jashtëzakonisht të ndërlikuara dhe ndonjëherë kontradiktore për përshkrimin e kohëve dhe rregullimeve të favorshme dhe të pafavorshme të gjërave, për shembull feng shui në kulturën kineze dhe sistemet e astrologjisë në kultura të ndryshme anembanë botës.

Shumë fe politeiste kanë perëndi ose perëndesha specifike që lidhen me fatin, të mirë dhe të keq, duke përfshirë Fortuna dhe Felicitas në fenë e lashtë romake (e para lidhet me fjalët "fatlum" dhe "fatkeq" në anglisht), Dedun në fenë nubiane. , Shtatë perënditë me fat në mitologjinë japoneze, ushtaraku mitik amerikan John Frum në kultet e ngarkesave polineziane dhe Alakshmi i pafat në hinduizëm.

  1. ^ "Breaking a mirror - Meaning of broken mirror". www.mirrorhistory.com. Marrë më 2022-09-05. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)