Fauna

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Shpjegim
Ky artikull sipas rregullores mbi shkronjat Ç, ç, Ë, ë, bie në kundërshtim me rregulloren e Wikipedisë në gjuhën shqipe, për këtë arsye nuk mund të merret si i saktë derisa të rregullohet.


Australisk fauna, Nordisk familjebok.jpg
Fauna einer Beispiel-Insel, aufgeteilt in vier Gruppen

Fauna përkufizon tërësinë e të gjithë llojeve të kafshëve në një zonë, shkenca përkatëse është geozoologie. Në se shihet e tere planeti tokë, atëherë ajo përfshin fauna gjithë kafshët, p.sh. në paleontologjinë, ku bëhet fjalë për një "Fauna të Kreidezeit".

Shprehja vjen nga një emër i perëndisë romake Bona Dea. Alternative , Emërtimet e gjuhës së folur janë kafshë të egra ose mbretëria e kafshëve ( në mënyrë të foluri shkencore te vjetëruar ) . Korrespondenca e faunës në mbretërinë bimore është flora . Në një koncept të ngushtë Fauna përfshin të gjithë.organizmat me ushqim heterotrofë.

Shpesh nuk studiohet e tere fauna e një zonë (Meeresfauna, Wüstenfauna, Waldfauna oder Wattenmeerfauna), përkundrazi vetëm grupe të caktuara sistematike :


Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Matthias Schäfer (Hrsg.): Brohmer – Fauna von Deutschland. Ein Bestimmungsbuch unserer heimischen Tierwelt, 20. Aufl., Quelle & Meyer Verlag, Wiebelsheim 2000, ISBN 3-494-01295-4

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Commons: Animals – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale
Wiki WikiFjalori: Fauna – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë
Wiki WikiFjalori: Fauna – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë