Fedora Project

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fedora Project
Logo e Fedora Project
LlojiKomunitet
Rajoni i shërbimit
Gjithë botën
PronarRed Hat
Faqja në internetgetfedora.org

Fedora Project është një projekt i sponsorizuar nga Red Hat kryesisht për të bashkërenduar zhvillimin e sistemit të operimit Fedora që është i bazuar në Linux, duke vepruar me vizionin se projekti "krijon një botë ku kultura e lirë është e mirëpritur dhe e përhapur, bashkëpunimi është i zakonshëm dhe njerëzit kontrollojnë përmbajtjen dhe pajisjet e tyre. [2] Projekti gjithashtu mbikëqyr Paketat Extra për Enterprise Linux, një grup i veçantë interesi që ruan paketat e eponime. [3] Projekti u themelua në vitin 2003 si rezultat i një bashkimi midis Red Hat Linux (RHL) dhe projekteve të Fedora Linux. Punonjësit e Red Hat përbëjnë vetëm 35% të kontribuesve të projektit, dhe shumica e mbi 2,000 kontribuesve janë anëtarë të panjohur të komunitetit. [4]

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Projekti Fedora u themelua 22. Shtator 2003. kur Red Hat vendosi të ndahet nga Red Hat Linux në Red Hat Enterprise Linux (RHEL) dhe një sistem operativ të bazuar në komunitet të quajtur Fedora. [5] Red Hat Professional Workstation u krijua në të njëjtën kohë me qëllim të plotësimit e hapësirës që RHL kishte mbushur një herë, por u krijua pa një të ardhme të caktuar. [6] Ky opsion shpejtdështoi për përdoruesit RHL jo-fitimprurëse në favor të Fedora. Komuniteti i Fedora-s vazhdon të lulëzojë dhe distribucioni i Fedora ka një reputacion si një distribucion me burim të hapur që fokusohet në inovacionin dhe në punën e ngushtë me komunitetet Linux upstream.

Statusi aktual i vizionit të projektit është i ri që nga tetori i 2010, kur Bordi punoi për të kompozuar idetë nga shumë pjesë të ndryshme të komunitetit në një deklaratë koncize. [2] Në pranverë të vitit 2017, bordi dhe udhëheqësi i projektit Matthew Miller në veçanti, filluan punën për hartimin e një deklarate të misionit të përditësuar për projektin, me një propozim më shkrimin e prillit "Fedora krijon një platformë inovative që ndriçon harduerin, platformat cloud dhe kontejnerët për zhvilluesit e softuerëve dhe anëtarët e komunitetit për të ndërtuar zgjidhje të përshtatura për përdoruesit e tyre."[7]

Ndërhyrje në Siguri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në gusht 2008 disa servera të Fedora u vunë në rrezik. Pas hetimit u zbulua se një nga serverat e komprometuar është përdorur për kyçjen e paketave të përditësimit të Fedora. Projekti Fedora deklaroi se sulmuesi nuk ka marrë paketën e çelësit të kyçjes i cili mund të përdoret për të futur softuer të dëmshëm në sistemet e përdoruesve të Fedora nëpërmjet procesit të përditësimit. Administratorët e projektit kryen kontrolle mbi softuerin dhe nuk gjetën ndonjë gjë që të sugjeronte që një sulm trojan ishte futur në softuer. Si një masë paraprake, Projekti u konvertua në çelësa të rinj të kyçjes së paketës. [8][9]

Fedora publikoi detajet e plota më 30 mars 2009. [10]

Drejtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Projekti Fedora nuk është një entitet ose organizatë e veçantë ligjore; Red Hat mban përgjegjësi për veprimet e saj. [11] Këshilli Fedora aktualisht është udhëheqja dhe organi qeverisës i nivelit të lartë. Këshilli përbëhet nga një përzierje e përfaqësuesve nga fusha të ndryshme të projektit, rolet e emëruara nga Red Hat dhe një numër i ndryshueshëm i ulëseve të lidhura me qëllimet e projektit afatmesëm. [12] Struktura e mëparshme e qeverisjes (Bordi i Fedora) përbëhej nga pesë anëtarë të emëruar nga Red Hat dhe pesë anëtarë të zgjedhur nga komuniteti. Përveç kësaj, udhëheqësi i projektit Fedora kishte një fuqinë e vetos mbi çdo vendim të bordit; në modelin aktual, të gjithë anëtarët e votimit mund të bllokojnë çështjet, me një arsye të vlefshme. [12] Red Hat në një moment njoftoi synimet për të krijuar një "Fondacion Fedora" të veçantë për të qeverisur projektin, [13] por pas shqyrtimit të një sërë çështjesh, u anullua në favor të modelit të bordit që është aktualisht në fuqi. [14][15]

Komuniteti gjithashtu është i përfshirë në organizimin e niveleve më të ulëta të lidershipit, si Komiteti Drejtues i Inxhinierisë Fedora (FESCo) dhe Komiteti Drejtues i Ambasadorëve të Fedora (FAmSCo) (përgjegjës për mbikëqyrjen teknike dhe komunitare) janë organe të zgjedhur nga komuniteti të cilat menaxhojnë pjesë të konsiderueshme të projektit.

Projekti lehtëson komunikimin online midis e zhvilluesve të saj dhe anëtarëve të komunitetit nëpërmjet listave postare publike (mailing list) dhe faqeve wiki. Ai gjithashtu koordinon dy eventeve kryesore, të njohura si Konferenca e Përdoruesve dhe Zhvilluesve të Fedora (FUDCon) dhe Flock (ose Flock to Fedora). FUDcon është një event rreth softuerit të lirë i mbajtur në vende të ndryshme në dy rajonet e përcaktuara të Amerikës Latine dhe Azisë /Oqeanit Paqësor. Zakonisht, ajo sillet rreth një kombinimi të konferencave,eventeve sociale dhe një hackathon. [16] Flock është një event i ngjashëm që zëvendësoi FUDCon në Amerikën e Veriut dhe Evropë / Lindjen e Mesme. [17] Evente specifike, të planifikuara në mënyrë fleksibile, të njohura si Ditët e Aktivitetit të Fedora (Fedora Activity Day), gjithashtu mbledhin shumë kontribues të projektit së bashku në rajone të ndryshme. [18]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Foundations". Fedora Project. Marrë më 2017-05-25. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b "Vision Statement". Fedora Project. Marrë më 2017-05-25. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "EPEL". Fedora Project. Marrë më 2017-05-25. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "State of Fedora August 2016" (PDF). Matthew Miller. gusht 2016. Marrë më 2017-05-25. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Announcement: Red Hat Linux Merging with Fedora Linux". Arkivuar nga origjinali më 1 tetor 2003. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Red Hat Professional Workstation: More Expensive, Fewer features". Linux.com. 2004-02-14. Marrë më 2007-12-21. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Larabel, Michael. "Fedora Drafts A New Mission Statement". Phoronix. Marrë më 2017-12-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Security Breach—securityfocus.com". Arkivuar nga origjinali më 24 shtator 2015. Marrë më 10 dhjetor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Security Breach—Red Hat Mailing list". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Update and Report on Fedora August 2008 Intrusion—Red Hat Mailing list". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Fedora Project Leader Max Spevack Responds to Slashdot Questions". 2006-08-18. Marrë më 2007-02-12. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ a b "Council - FedoraProject". fedoraproject.org. Marrë më 2016-05-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Peter Galli (2005-06-03). "Red Hat Creates Fedora Foundation". Marrë më 2014-03-29. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "The Fedora Foundation". Marrë më 2007-02-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Max Spevack (2006-04-04). "Fedora Foundation". Marrë më 2007-02-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "FUDCon". Arkivuar nga origjinali më 2007-10-08. Marrë më 2007-02-12. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ "Flock to Fedora". Fedora Project. Marrë më 2017-05-25. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ "Fedora Activity Day". Fedora Project. Marrë më 2017-05-25. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Ndërlidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]