Fedra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fedra është një ndër veprat më të njohura të Zhan Rasinit.

Përmbajtja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në këtë tragjedi bëhet fjalë per gruan e dytë të mbretit Tezeu, që quhet Fedra dhe djalit të mbretit që e kishte me gruan e parë te tij ,Hipoliti.Hipoliti një ditë mendonte të dilte të kërkonte babain e tij që ishte larguar prej kohësh.Kur një ditë erdhi lajmi në pallat qe mbreti Tezeu kishte vdekur. Fedra merr lajmin se burri saj kishte vdekur dhe e dinte qe në krye të pallatit do të vinte Hipoliti i biri i Tezeut. Fedra fillon të shfaq dashurin ndaj Hipolitit djalit të mbretit .Një ditë kur ajo gjendët para Hipolitit fillon të bënte kalimin tinzar duke i shfaqur dashurin Hipolitit me disa vargje ngase i thot për mbretin ” Burrë besnik,i pashëm,i ri,trim me fletë,si me qenë Hyjni,si me qenë Ju vetë!”

Por,Hipoliti injdinjohet nga paturpësia e njerkës së tij. Hipoliti i cili i kishte dhënë fjalen që do martohej të vetmes femen qe e donte qe quhej Arisia. Kur një ditë mbreti kthehet i gjallë në pallat.Nga kjo turpësi qe ndjente Fedra,shërbëtorja e saj shkon para mbretit dhe e fajson Hipolitin ngase ka tradhtuar Babin e tij duke rënë në dashuri me Fedren,gjë qe ishte e pa vërtet.Mbreti beson dhe jep denim me vdekje për djalin e tij . Kur në shesh del vajza që gjithmon e kishte dashur Hipoliti dhe e tregon të vërteten për dashurin që kishte Hipoliti ndaj saj që i kishte premtuar martesë. Por atëher ishte shumë von sepse del ne skenë Terameni i cili shpjegon për vdekjen e tmerrshme të Hipolitit, karroca e të cilit u hodhë në humnerë. Kaq i duhej Fedres për ta kuptuar se dashuria që kishte për Hipolitin mbaroi dhe që skishte për qfarë të jetonte , ajo shkon te mbreti që t’ia rrëfen të vërteten dhe vdes para këmbëve të tij.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]