Fener deti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fanari afër Gjirit të Gramës - Shqipëri

Fenerdeti ose fari i detit është një kullë, ndërtesë ose një lloj tjetër strukture e krijuar për të lëshuar dritë të fortë nga një sistem llambash dhe lentesh me qëllim të ofrimit të ndihmës për drejtuesit e anijeve gjatë lundrimit në det ose në rrugët e brendshme ujore.

Dritat e fanarëve shënojnë vija të rrezikshme bregdetare, cekëtina të rrezikshme, shkëmbinj nënujorë, shkëmbinj dhe hyrje të sigurta në porte, et. Ato gjithashtu ndihmojnë në navigacionin ajror. Të përdorur gjerësisht në të kaluarën, tani numri i fenerëve të detit ka rënë shumë për shkak të shpenzimeve të mirëmbajtjes si dhe për shkak se është bërë joekonomik që nga ardhja e sistemeve të navigimit elektronik e që janë më të lira dhe shpesh janë edhe më të efektshme.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Bathurst, Bella. The lighthouse Stevensons. New York: Perennial, 2000.  ISBN 0-06-093226-0
  • Beaver, Patrick. A History of Lighthouses. London: Peter Davies Ltd, 1971.  ISBN 0-432-01290-7.
  • Crompton, Samuel, W; Rhein, Michael, J. The Ultimate Book of Lighthouses. San Diego, CA: Thunder Bay Press, 2002.  ISBN 1-59223-102-0.
  • Jones, Ray; Roberts, Bruce. American Lighthouses. Globe Pequot, 1998. 1st ed.  ISBN 0-7627-0324-5.
  • Stevenson, D. Alan. The world's lighthouses before 1820. London: Oxford University Press, 1959.
  • Noble, Dennis. Lighthouses & Keepers: U. S. Lighthouse Service and Its Legacy. Annapolis: U.S. Naval Institute Press, 1997.  ISBN 1-55750-638-8.
  • Putnam, George R. Lighthouses and Lightships of the United States. Boston: Houghton Mifflin Co., 1933.
  • Weiss, George. The Lighthouse Service, Its History, Activities and Organization. Baltimore: Johns Hopkins Press, 1926.