Porti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Porti i DurbanDurban, Republika Jugafrikane është porti më i ngarkuar i Afrikës

Një Port është një strukturë detare që përfshin një ose më shumë porta ose zona ngarkimi, ku anijet ngarkojnë dhe shkarkojnë mallrat dhe pasagjerët. Edhe pse zakonisht ndodhen në një bregdeti ose grykëderdhjeje, portet mund të gjenden gjithashtu shumë në brendësi, si në Hamburg, Mançester dhe Duluth; këto hyjnë në det nëpërmjet lumenjve ose kanaleve. Për shkak të roleve të tyre si portet e hyrjes për emigrantët si dhe ushtarët në kohë lufte, shumë qytete portuale kanë përjetuar ndryshime dramatike multietnike dhe multikulturore gjatë historive të tyre.

Portet janë jashtëzakonisht të rëndësishme për ekonominë globale; 70% e tregtisë globale të mallrave sipas vlerës kalon përmes porteve. Për këtë arsye, portet janë gjithashtu vendbanime me popullsi të dendur që ofrojnë fuqinë punëtore për përpunimin dhe trajtimin e mallrave dhe shërbimeve të lidhura me portet. Sot rritja më e madhe në zhvillimin e porteve është në Azi, kontinenti me disa nga portet më të mëdha dhe më të ngarkuara në botë, si Singapori dhe portet kineze të Shangait dhe Ningbo-Zhoushan. Që nga viti 2020, porti më i ngarkuar i pasagjerëve në Evropë është Porti i HelsinkitFinlandë. Megjithatë, ekzistojnë porte të panumërta më të vogla që mund t'i shërbejnë vetëm industrive të tyre lokale të turizmit ose peshkimit.

Portet mund të kenë një ndikim të gjerë mjedisor në ekologjitë dhe rrugët ujore lokale, më e rëndësishmja cilësia e ujit, e cila mund të shkaktohet nga gërmimi, derdhjet dhe ndotje të tjera. Portet ndikohen shumë nga ndryshimi i faktorëve mjedisorë të shkaktuar nga ndryshimet klimatike pasi shumica e infrastrukturës portuale është jashtëzakonisht e ndjeshme ndaj rritjes së nivelit të detit dhe përmbytjeve bregdetare. Ndërkombëtarisht, portet globale kanë filluar të gjejnë mënyra për të përmirësuar praktikat e menaxhimit bregdetar dhe për të integruar praktikat e përshtatjes ndaj ndryshimeve klimatike në ndërtimin e tyre..[1][2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Asariotis, Regina; Benamara, Hassiba; Mohos-Naray, Viktoria (dhjetor 2017). Port Industry Survey on Climate Change Impacts and Adaptation (PDF) (Reportazh) (në anglisht). UN Conference on Trade and Development.
  2. ^ "Port", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-15, marrë më 2022-12-21