Turizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Udhëtarë të huaj në qytetin e lashtë të Butrintit

Turizmi është praktika, veprimi i marrë nga ata që udhëtojnë apo vizitojnë vende me qëllim zbavitjeje, njohurie dhe mësimi; sipas definicionit te Organizatës Botërore të Turizmit (World Tourism Organization, një nga departamentet e Kombeve te Bashkuara), turist quhet gjithkush që udhëton në vende të ndryshme nga ai në të cilin ka rezidencën aktuale, jashtë ambientit të përditshëm personal, për një periudhë prej minimumi një nate por jo më gjatë se sa një vit dhe qëllimi i tij i zakonshëm të mos jetë asnjë lloj veprimtarie nga e cila të përfitojë ekonomikisht. Në këtë term përfshihen të gjithë ata që udhëtojnë për: dëfrim, pushim dhe çlodhje; për të vizituar miq dhe të afërm; për motive pune dhe profesionale, për motive shëndeti, besimi/pelegrinazhi dhe tjetër.

Llojet e turizmit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Meqë Evropa ka formen e nje gadishulli te madh, është e hapur nga Oqeani Atlantik, Deti Mesdhe, Oqeani i Ngrirë i Veriut dhe Ultësira Sibriane, pjesët e saj rrahen nga masat ajrore te lagështa të Alantikut, të ngrohta te Mesdheut dhe te ftohta nga pjesa kontinentale e BSHP-së. Turizmi eshte veprimtari ekonomike ,tretsore qe lidh prodhimtarin me konsumun\

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

turizmi eshte komponenti i tret me i rendesishem i veprimtarive tretsore. Ne fillim turizmi ka qen i kufizuar ne disa shtete ndersa sot edhe perhapur ne te gjithe boten.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]