Festivali Kombëtar i Gjirokastrës 2015

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Edicioni i 10-të i Festivalit Folklorik Kombëtar të Gjirokastrës u mbajt ne maj të vitit 2015 në qytetin e Gjirokastrës. Duke qënë monumenti më i madh i Trashëgimisë Jomateriale, i cili jo vetëm duhet ruajtur si institucion por duhet të jetë i fortë dhe i gjallë që të mund të përcillet e të trashëgohet,këtë vit ishte më madhështor se kurrë dhe u shndërrua në një nga ndërmarrjet më të mëdha folklorike, kulturore dhe artistike në vend.[1]

Festivali i Gjirokastrës 2015[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

AgjiroFestON 2015[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

7 ditë e 7 netë të këtij Festivali i dhanë jetë dhe ngritën në Qytetin e gurtë kështjellën e Trashëgimisë Jomateriale të cilës Ministria e Kulturës i kushton një rëndësi shumë të madhe jo vetëm si vlerë kombëtare, jo vetëm si pasuri shpirtërore e popullit dhe kombit por edhe si një pjesë shumë e rëndësishme e kulturës universale në rajon dhe Europë.Ky thesar i jashtëzakonshëm me larminë e folklorit në perlat muzikore,poetike,instrumentale,zakonore,pa folur për kostumet e rralla për nga densiteti dhe historia u shpalos si rrallëherë me madhështinë e vet, me origjinalitetin dhe cilësinë më të plotë. Puna për organizimin e Festivalit ka filluar që në krye të vitit 2014, nën kujdesin e Ministrisë së Kulturës.Koordinatori kryesor është Qendra Kombëtare e Vempritarive Folklorike. Në një maratonë të trashëgimisë jomateriale në 12 qarqe,me kontakte,takime,vezhgime,audicione dhe koncerte të Komunave dhe bashkive morën pjesë reth 7230 bartës të folklorit ndër të cilët reth 1600 fëmijë e të rinj, të cilët kaluan në përzgjedhjen e fazës së parë të komisioneve të ngritura pranë qarqeve të cilët i sollën koncerte nga Komunat e Bashkitë në nivel Qarku.

Komisioni Përzgjedhës i Festivalit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komisioni Përzgjedhës i Festivalit i përbërë nga Qendra e Veprimtarive Folklorike,Ministria e Kulturës,studjuesit e Institutit të Antropologjisë Kulturore dhe Studimeve Të Artit [2],si dhe nga Grupi i realizimit artistik, me në krye Drejtorin artistik të Festivalit,Profesor Thoma Gaqi dhe regjisorin Bledar Laco,ndoqën nga afër dhe në terren të 12 koncertet folklorike në rang qarku që u zhvilluan në të gjithë Shqiperinë. Në këtë fazë morën pjesë 1756 bartës të folklorit, nga të cilët rreth 530 fëmijë e të rinj si dhe rreth 400 gra e vajza.

Programi i Festivalit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[3] 16:30 -Program artistik me fëmijët e Qendrës Kombëtara Kulturore të Fëmijëve Vendi: Qendra Historike [4] 17:00 -Shfaqje e Cirkut nga Cirku Kombëtar Vendi: Qendra Historike Gjirokastër 17:30 -Koncert i Bandës së Ushtrisë nga [5] Vendi: Qendra Historike Gjirokastër 18:00 -Pritja e Personaliteteve dhe Paradave e Kostumeve Vendi: Qendra Historike Gjirokastër

-Vizitë në Panairin e Produkteve Shqiptare [3] Organizuar nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit Tregtisë dhe Sipërmarrjes, Qendra Kombëtare e Panaireve, në bashkëpunim me Ministrinë e Mjedisit,Ministrinë e Bujqësisë Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujrave, Ministrinë e Punëve të Brendshme, Ministrinë e Drejtësisë, Ministrinë e Mirëqënies Sociale dhe Rinisë Vendi: Odeoni 18:30-20:30 -Përshëndetje nga Autoritetet e Larta Shtetërore

Performanca: Qarku [6](Fitues i Festivalit 2009) Qarku Gjirokastër Grupi nga Kosova Vendi: Skena e Kalasë

21:15 -Performancë me të ftuar specialë Eda Zari & Band Vendi: Skena e [7]

E hënë, 11 maj

10:00-18:00 -Panairi i Produkteve Shqiptare "ArgjiroFest_ON" Organizuar nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit Tregtisë dhe Sipërmarrjes, Qendra Kombëtare e Panaireve, në bashkëpunim me Ministrinë e Mjedisit, Ministria e Bujqësisë Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujrave, Ministrinë e Mirëqenies Sociale dhe Rinisë Vendi: Odeoni

11:00-18:00 -Ekspozitë "Novela Grafike" -Ekspozitë "Edith Durham" Vendi: Shtëpia e Skëndulatëve

-Ekspozitë nga Fototeka Kombëtare Marubi -Ekspozitë "Arti i Felturës" Vendi: Hotel Çajupi

-Ekspozitë nga artistët Gjirokastritë Organizuar nga Prefektura, Bashkia dhe Qarku Gjirokastër Vendi:[8]

12:00-14:00 - Skena e hapur -Atelie e valleve Vendi: Sheshi "Fantazia"

12:00-24:00 -Panairi i Kulinarisë Organizuar nga Shoqata "Njerëz dhe Ide" Vendi: Qendra Historike Gjirokastër

18:30 -Projeksione nga Arkivi Qëndror Shqiptar i Filmit Vendi: Kala

19:00-20:30 - Koncert me grupe nga: Mali i Zi Qarku Fier Qarku Dibër Vendi: Kala

21:15 -Koncert me të ftuar specialë Divanhana Bosnia & Hercegovina Mbështetur nga Sigal Vendi: Kala

E martë, 12 maj 10:00-18:00 -Panairi i Produkteve Shqiptare "ArgjiroFest_ON" Organizuar nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit Tregtisë dhe Sipërmarrjes, Qendra Kombëtare e Panaireve, në bashkëpunim me Ministrinë e Mjedisit, Ministrinë e Bujqësisë Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujrave, Ministrinë e Punëve të Brendshme, Ministrinë e Drejtësisë, Ministrinë e Mirëqënies Sociale dhe Rinisë Vendi: Odeoni

11:00-18:00 - Ekspozitë "Novela Grafike" -Ekspozitë "Edith Durham" Vendi: Shtëpia e Skëndulatëve

-Ekspozitë nga [9] -Ekspozitë "Arti i Felturës" Vendi: Hotel Çajupi

-Ekspozitë nga artistë gjirokastritë Mbështetur nga Prefektura, Bashkia dhe Qarku Gjirokastër Vendi: Shtëpia e Babametove

12:00-14:00 - Skena e hapur -Atelie e Valleve Vendi: Sheshi "Fantazia" 12:00-24:00 - Panairi i Kulinarisë Organizuar nga Shoqata "Njerëz dhe Ide" Vendi: Qendra Historike Gjirokastër

18:00 - Projeksione nga Arkivi Qëndror Shqiptar i Filmit Vendi: Kala

18:30 - Grupe përshëndetëse nga diaspora shqiptare në Zvicër "Rapsodët", "Ilirët", "Dardania", "Shota" Vendi: Kala

19:00-20:30 - Koncert me grupe nga: Maqedonia Qarku Durrës Qarku Korçë Vendi: Kala

21:15 - Koncert me të ftuar specialë Grupi Polifonik "Inoro" dhe sazet e Kosta Verdhit nga Janina, Greqi Vendi: Kala

E mërkurë, 13 maj 10:00-18:00 -Panairi i Produkteve Shqiptare "ArgjiroFest_ON" Organizuar nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit Tregtisë dhe Sipërmarrjes, Qendra Kombëtare e Panaireve, në bashkëpunim me Ministrinë e Mjedisit, Ministrinë e Bujqësisë Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujrave, Ministrinë e Punëve të Brendshme, Ministrinë e Drejtësisë, Ministrinë e Mirëqënies Sociale dhe Rinisë Vendi: Odeoni

11:00-18:00 - Ekspozitë "Novela Grafike" -Ekspozitë "Edith Durham" Vendi: Shtëpia e Skëndulatëve

-Ekspozitë nga Fototeka Kombëtare Marubi -Ekspozitë "Arti i Felturës" Vendi: Hotel Çajupi

-Ekspozitë nga artistë gjirokastritë Mbështetur nga Prefektura, Bashkia dhe Qarku Gjirokastër Vendi: Shtëpia e Babametove

12:00-14:00 - Skena e hapur -Atelie e Valleve Vendi: Sheshi "Fantazia" 12:00-24:00 - Panairi i Kulinarisë Organizuar nga Shoqata "Njerëz dhe Ide" Vendi: Qendra Historike Gjirokastër

18:00 - Projeksione nga Arkivi Qëndror Shqiptar i Filmit Vendi: Kala

19:00-20:30 - Koncert me grupe nga: Qarku Durrës Qarku Berat Vendi: Kala

21:15 - Koncert me të ftuar specialë: Ansambli "Shota" Grupi "Palava" mbështetur nga Ambasada e Republikës Çeke Vendi: Kala

E enjte, 14 maj 10:00-18:00 -Panairi i Produkteve Shqiptare "ArgjiroFest_ON" Organizuar nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit Tregtisë dhe Sipërmarrjes, Qendra Kombëtare e Panaireve, në bashkëpunim me Ministrinë e Mjedisit, Ministrinë e Bujqësisë Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujrave, Ministrinë e Punëve të Brendshme, Ministrinë e Drejtësisë, Ministrinë e Mirëqënies Sociale dhe Rinisë Vendi: Odeoni

11:00-18:00 - Ekspozitë "Novela Grafike" -Ekspozitë "Edith Durham" Vendi: Shtëpia e Skëndulatëve

-Ekspozitë nga Fototeka Kombëtare Marubi -Ekspozitë "Arti i Felturës" Vendi: Hotel Çajupi

-Ekspozitë nga artistë gjirokastritë Mbështetur nga Prefektura, Bashkia dhe Qarku Gjirokastër Vendi: Shtëpia e Babametove -Ekspozitë Folklore & New Media Organizuar nga Tulla Culture Center Vendi: Zona e Pazarit të Vjetër

12:00-14:00 - Skena e hapur -Atelie e Valleve Vendi: Sheshi "Fantazia" 12:00-24:00 - Panairi i Kulinarisë Organizuar nga Shoqata "Njerëz dhe Ide" Vendi: Qendra Historike Gjirokastër

18:00 - Projeksione nga Arkivi Qëndror Shqiptar i Filmit Vendi: Kala

18:30 - Grupe përshëndetëse "Vjesh" nga Arbëreshët e Italisë mbështetur nga Instituti Italian i Kulturës Vendi: Kala

19:00-20:30 - Koncert me grupe nga: Maqedonia Qarku Tiranë Qarku Lezhë Vendi: Kala

21:15 - Performancë nga: Ansambli kombëtar i Këngëve dhe Valleve Popullore Vikena Kamenica dhe Keli Band Vendi: Kala

E premte, 15 maj 10:00-18:00 -Panairi i Produkteve Shqiptare "ArgjiroFest_ON" Organizuar nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit Tregtisë dhe Sipërmarrjes, Qendra Kombëtare e Panaireve, në bashkëpunim me Ministrinë e Mjedisit, Ministrinë e Bujqësisë Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujrave, Ministrinë e Punëve të Brendshme, Ministrinë e Drejtësisë, Ministrinë e Mirëqënies Sociale dhe Rinisë Vendi: Odeoni

11:00-18:00 - Ekspozitë "Novela Grafike" -Ekspozitë "Edith Durham" Vendi: Shtëpia e Skëndulatëve

-Ekspozitë nga Fototeka Kombëtare Marubi -Ekspozitë "Arti i Felturës" Vendi: Hotel Çajupi

-Ekspozitë "Turqia në UNESCO" Organizuar nga Instituti Junes Emre dhe Qendra Kulturore e Turqisë Vendi: Hotel Çajupi

-Ekspozitë nga artistë gjirokastritë Mbështetur nga Prefektura, Bashkia dhe Qarku Gjirokastër Vendi: Shtëpia e Babametove

12:00-14:00 - Skena e hapur -Atelie e Valleve Vendi: Sheshi "Fantazia" 12:00-24:00 - Panairi i Kulinarisë Organizuar nga Shoqata "Njerëz dhe Ide" Vendi: Qendra Historike Gjirokastër

18:00 - Projeksione nga Arkivi Qëndror Shqiptar i Filmit Vendi: Kala

18:30-20:30 - Koncert me grupe nga: Kosova mbështetur nga Ministria e Kulturës, Kosovë Qarku Elbasan Qarku Vlorë Vendi: Kala

21:15 - Koncert me të ftuar specialë: Fanfara Tirana Vendi: Kala

22:00 - Performancë DJ The Funky Villainz Vendi: Zona e Pazarit të Vjetër

E shtunë, 16 maj

10:00-18:00 -Panairi i Produkteve Shqiptare "ArgjiroFest_ON" Organizuar nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit Tregtisë dhe Sipërmarrjes, Qendra Kombëtare e Panaireve, në bashkëpunim me Ministrinë e Mjedisit, Ministrinë e Bujqësisë Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujrave, Ministrinë e Punëve të Brendshme, Ministrinë e Drejtësisë, Ministrinë e Mirëqënies Sociale dhe Rinisë Vendi: Odeoni

12:00-14:00 - Skena e hapur -Atelie e Valleve Vendi: Sheshi "Fantazia"

12:00-24:00 - Panairi i Kulinarisë Organizuar nga Shoqata "Njerëz dhe Ide" Vendi: Qendra Historike Gjirokastër

19:00 - Mbrëmja Gala dhe Ndarja e Çmimeve -Koncert me të ftuar specialë:[10],[11] & Albanian Iso-Polyphonic Choir,[12],[13] dhe mjeshtrat e muzikës popullore Merita Halili & Raif hyseni, Gëzim Nika,[14], Petrit Lulo Vendi: Skena e Kalasë

23:00 - Performancë DJ The Funky Villainz Vendi: Zona e Pazarit të Vjetër

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali origjinali më 21 dhjetor 2015. Marrë më 5 dhjetor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali origjinali më 5 mars 2016. Marrë më 5 dhjetor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali origjinali më 12 janar 2016. Marrë më 6 dhjetor 2015. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ https://sq.wikipedia.org/wiki/Gjirokastra
 5. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Ministry_of_Defence_(Albania)
 6. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Shkod%C3%ABr
 7. ^ https://sq.wikipedia.org/wiki/Kalaja_e_Shkodr%C3%ABs
 8. ^ https://sq.wikipedia.org/wiki/Sht%C3%ABpia_e_Babametove_n%C3%AB_Gjirokast%C3%ABr
 9. ^ https://sq.wikipedia.org/wiki/Fototeka_Komb%C3%ABtare_%22Marubi%22
 10. ^ https://sq.wikipedia.org/wiki/Robert_Bisha
 11. ^ https://sq.wikipedia.org/wiki/Hysni_Zela
 12. ^ https://it.wikipedia.org/wiki/Olen_Cesari
 13. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Rona_Nishliu
 14. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Eli_Fara