Jump to content

Flamuri i Adigjesë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Adigjesë

Flamuri i Republikës së Adigjesë ka një fushë të gjelbër të ngarkuar me dymbëdhjetë yje ari, nëntë që formojnë një hark dhe tre horizontale. Ajo është gjithashtu e ngarkuar me tre shigjeta të kryqëzuara në qendër. Vlerat KJB të ngjyrës së gjelbërt (5 63 13), dhe vlerat kjb të ngjyrave të arta (189 166 98). Skocezi David Urquhart (1805-1877), që më pas shërbente në stafin e Ambasadës Britanike në Konstandinopojë, pretendohet se projektoi flamurin në vitin 1836.

E gjelbërta përfaqëson pyjet dhe bimësinë e Kaukazit. Të dymbëdhjetë yjet simbolizojnë fiset individuale të Adigjesë; nëntë yjet brenda harkut simbolizojnë nëntë fiset aristokrate të Adigjesë, në ndryshim nga tre yjet horizontale që simbolizojnë tre fiset demokratike. Shigjetat simbolizojnë paqen. Ngjyrat e arta të shigjetave dhe yjeve përfaqësojnë të korrat e bollshme të drithërave dhe grurit.

Dizajni origjinal i flamurit u vizatua në vitin 1830 nga princi Sefer Bej Zanuko dhe u dorëzua me dorë nga delegati britanik James Stanislaus Bell tek Nour Mohamed Hag'ur në Luginën Gesh (Soçi i sotëm) ku fluturoi për të parën koha për brohoritje nga princat adigjezë dhe një mori njerëzish. Populli adigjezë e përdori këtë model në luftën e shekullit të 19-të kundër Perandorisë Ruse. Republika e Adigjesë miratoi flamurin e sotëm në një ligj të 24 marsit 1992. Përmasat janë 2:1.

Ky flamur reflekton dhe ringjall unitetin e kombit adigjezë në Çerkezi; përveç adigjezëve në Republikën e Adigjesë, ajo gjithashtu përfaqëson karbadianëtKabardino-Balkaria, çerkezë (adigjeisht: Шэрджэс) në Karaçaj-Çerkezia, dhe Shapsugs në pjesën jugore të Krasnodar Krai, plus grupe të vogla Adighe në Stavropol Krai dhe Osetia Veriore.