Flota Luftarako-Detare (FLD)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Flota Luftarako-Detare (FLD)
Naval Ensign of Albania (1958-1992).svg
Aktive 1945-1991
Pjesë e Ushtria Popullore e Shqipërisë

Është emri që mbanin forcat detare të Shqipërisë në periudhën 1945-1991 Inicilalet FLD. Strategjia e organizimit dhe e përdorimit luftarak të FLD synonte detyrën e ruajtjes, dhe të mbrojtjes së ujrave territoriale dhe të bregdetit në bashkëveprim me forcat tokësore dhe aviacionin.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuadrati i FLD i rreshtuar për Paradë. nëntor 1974
Uniforma e liridaljes për oficerët

U krijua më 15 gusht , 1945. Në vitin 1990 numëronte 145 anije të prodhimit rus e kinez. Ato qëndronin në Bazat Ushtarake Detare (BUD) në Sarandë, Porto Palermo (Himarë), Pashaliman (Vlorë), Porto Romano (Durrës) dhe Shëngjin.

Ushtaraku më i lartë drejtues i FLD ishte Komandanti i Përgjithshëm i Flotës.

Baza e Nendeseve Porto Palermo

Komandantët e Përgjithshëm të FLD[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Uniforma verore e liridaljes për marinarët

Bazat e Betonizuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Baza në Porto Palermo
  • Baza e Shëngjinit të Tunelizuar

“Në vitin 1980 flota detare shqiptare kishte anije rreth 100 luftarake të tipave dhe destinacioneve të ndryshme, luftarake e ndihmuese, të ardhura nga BS e Kina”

Emri Foto Origjina Sasi
silurues Katrat.png Rusia RusiaKina Kina S-104 80
Dragamina

rade

Rusia Rusia 6
Dragamina bazë Albanian Minesweeper M-111.JPG Rusia Rusia M-111 2
Gjuajtësa detarë Rusia Rusia 4
Motovedetë Shangai II Project122bis-2007-Pashaliman.jpg Kina Kina P-207

P-208

6
Nëndetëse Rusia Rusia 331-Stuhia

332-Tufani

333-Rrufeja

334-Vetëtima

4

Tekstin Burimor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1 http://www.aaf.mil.al/index.php/komanda-e-fd/167-komandantet-ne-vite/175-komandantet-ne-vite