Fluksi elektrik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fluksi elektrik (intensiteti i fushës elektrike) në elektromagnetizëm është fluksi i fushës elektrike. Fluksi elektrik është proporcional me vijat e fushës elektrike që kalojnë përmes një sipërfaqeje virtuale. Fluksi elektrik mbi një sipërfaqe S jepet nga:

,ku E është intensiteti i fushës elektrike dhe dA është sipërfaqja diferenciale e një sipërfaqeje te mbyllur me një normale sipërfaqeje te orientuar nga jashtë e cila përcakton drejtimin e saj.

Për një sipërfaqe Gausiane të mbyllur, fluksi elektrik jepet nga:

,ku QS është ngarkesa e mbyllur brenda sipërfaqes (e cila përfshinë ngarkesën e lirë dhe ngarkesën e lidhur), dhe ε0 është konstantja elektrike. Ky relacion njihet si ligji i Gausit për fushën elektrike në formën e tij integrale dhe është një nga katër ekuacionet e Maksuellit.

Shikoni gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]