Jump to content

Forca Ajrore Norvegjeze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Forca Ajrore Mbretërore Norvegjeze (FAMN) është forca ajrore e Norvegjisë. Ajo u krijua si një krah i veçantë i Forcave të Armatosura Norvegjeze më 10 nëntor 1944. Institucioni i FAMN-së në kohë paqeje ka afërsisht 2,430 punonjës (oficerë, staf të regjistruar dhe civilë). 600 personel gjithashtu shërbejnë periudhën e tyre të draftit në FAMN-në. Pas mobilizimit, FAMN-ja do të përbëhej nga afërsisht 5,500 personel.

Infrastruktura e FAMN-së përfshin shtatë baza ajrore (në Ørland, Rygge, Andøya, Evenes, Bardufoss, Bodø dhe Gardermoen), një qendër kontrolli dhe raportimi (në Sørreisa) dhe tre qendra trajnimi në Værnes në Stjørdal, 32.7 km në veri të Trondheimit, ku ndodhet në veri të Trondheimit, infrastruktura e FAMN-së. Aeroporti Trondheim tani shtrihet, Kjevik në Kristiansand dhe në KNM Harald Haarfagre/ Madaleiren në Stavanger.