Forca Ajrore e Arabisë Saudite

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Forcat Ajrore Mbretërore Saudite (FAMS) është dega e aviacionit e Forcave të Armatosura të Arabisë Saudite.

Forca Ajrore Mbretërore Saudite aktualisht ka krahë, skuadrilje dhe një njësi të Forcave Speciale të dedikuara për kërkimin dhe shpëtimin luftarak.

FAMS-ja është zhvilluar nga një forcë ushtarake kryesisht mbrojtëse në një forcë me një aftësi të avancuar sulmuese dhe mban flotën e dytë më të madhe të F-15 pas SHBA.

Shtylla kurrizore e FAMS-ës është aktualisht Boeing F-15 Eagle, me Panavia Tornado që gjithashtu përbën një komponent kryesor. Tornado dhe shumë avionë të tjerë u dorëzuan sipas kontratave Al Yamamah me British Aerospace (tani BAE Systems).

FAMS-iurdhëroi armë të ndryshme në vitet 1990, duke përfshirë raketa kundër anijeve Sea Eagle, bomba të drejtuara me lazer dhe bomba graviteti. Al-Salam, një pasues i marrëveshjes Al Yamamah do të shohë 48 Eurofighter Typhoon të dorëzuara nga BAE.