Jump to content

Forcat e Armatosura të Kroacisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vula e Forcave të Armatosura të Kroacisë.

Forcat e Armatosura të Republikës së Kroacisë është shërbimi ushtarak i Kroacisë. Presidenti është Komandant i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura dhe ushtron kompetenca administrative në kohë lufte duke i dhënë urdhra shefit të shtabit, ndërsa zbatimi i politikave të administratës dhe mbrojtjes në kohë paqeje kryhet nga Qeveria nëpërmjet Ministrisë së Mbrojtjes. Ky institucion i unifikuar përbëhet nga 3 degë: Ushtria Kroate, Marina Kroate, Forcat Ajrore Kroate


Forcat e Armatosura Kroate janë të ngarkuara për mbrojtjen e vendit, si dhe mbështetjen e përpjekjeve ndërkombëtare paqeruajtëse, kur mandatohen nga NATO, Kombet e Bashkuara dhe/ose Bashkimi Evropian.

Ushtria ka 650 AFV, rreth 150 copë artileri, 100 MLRS, rreth 70 tanke dhe 20 SPG. Forcat Ajrore kanë 12 avionë luftarakë MiG-21, 10 Mi-171 të transportit luftarak dhe 16 helikopterë sulmues OH-58. Marina ka 29 anije, nga të cilat pesë mjete sulmuese të shpejta 60~80 metra, përdoren në aftësi sulmuese.[1]

  1. ^ "Armed Forces of Croatia", Wikipedia (në anglisht), 2022-10-21, marrë më 2022-12-14