Forcat e Armatosura të Zvicrës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Zvicrës

Forcat e Armatosura të Zvicrës (gjermanisht: Schweizer Armee, frëngjisht: Armée suisse, italisht: Esercito svizzero) operojnë në tokë dhe në ajër, duke shërbyer si forcat e armatosuraZvicrës. Sipas sistemit të milicisë së vendit, ushtarët e rregullt përbëjnë një pjesë të vogël të ushtrisë dhe pjesa tjetër janë rekrutë ose vullnetarë nga mosha 19 deri në 34 vjeç (në disa raste deri në 50). Për shkak të historisë së gjatë të neutralitetit të Zvicrës, Forcat e Armatosura të Zvicrës nuk marrin pjesë në konflikte në vende të tjera, por marrin pjesë në misione paqeruajtëse ndërkombëtare. Zvicra është pjesë e programit të Partneritetit për PaqeNATO-s.

Rregulloret e sistemit të milicisë zvicerane përcaktojnë që ushtarët të mbajnë pajisjet e tyre personale në shtëpi, duke përfshirë të gjitha armët e caktuara personalisht. Shërbimi i detyrueshëm ushtarak zbatohet për të gjithë shtetasit meshkuj zviceranë, kurse gratë mund të shërbejnë vullnetarisht. Meshkujt zakonisht marrin urdhërat fillestarë në moshën 18 vjeç për shqyrtimin e përshtatshmërisë së rekrutimit ushtarak. Rreth 2/3 e të rinjve zviceranë janë të përshtatshëm për shërbim, ndërsa shërbimi alternativ ekziston për ata që janë të papërshtatshëm. Çdo vit, rreth 20.000 persona trajnohen në trajnimin bazë për 18 javë (23 javë për forcat speciale).

Reforma "Ushtria XXI" zëvendësoi modelin e mëparshëm "Ushtria 95" dhe u miratua me votim popullor në vitin 2003, duke reduktuar fuqinë punëtore nga 400.000 në rreth 200.000 personel, me 120.000 që marrin trajnime periodike ushtarake dhe 80.000 rezervistë që kanë plotësuar kërkesat e tyre totale të trajnimit ushtarak. Një reformë e mëtejshme efektive në vitin 2018 paralajmëroi reduktimin e forcave në 100.000 anëtarë.

Në Janar 2023, kjo ushtri ka 24.000 anëtarë aktivë. Me një buxhet prej 5.56 miliardë € në vit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]