Jump to content

Franjo Tugjman

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Franjo Tuđman

Franjo Tuđman, lexo: Franjo Tugjman ose Franjo Tuxhman (lindi në Veliko Trgovišće, 14 maj, 1922; vdiq në Zagreb, 10 dhjetor, 1999), ishte historian, gjeneral-major, kryetar i parë i Kroacisë.

Në zgjedhjet e para pluraliste në Kroaci në vitin 1990, ngadhënjeu partia e tij HDZ. Franjo Tugjman, u bë kryetar i parë shteti në Kroacinë postkomuniste.

Franjo Tuđman, njihet si kryetar dhe strateg, i cili iu kundërvë makinerisë luftarake të Millosheviqit për krijimin e Serbisë së madhe në vitet e 90-ta.