Jump to content

Fundi i Luftës së Dytë Botërore në Azi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lufta e Dytë Botërore përfundoi zyrtarisht në Azi më 2 shtator 1945, me dorëzimin e Japonisë në USS Misuri. Para kësaj, Shtetet e Bashkuara hodhën dy bomba atomike mbi Japoninë dhe Bashkimi Sovjetik i shpalli luftë Japonisë, duke bërë që Perandori Hirohito të shpallte pranimin e Deklaratës së Potsdamit në 15 gusht 1945, e cila përfundimisht do të çonte në ceremoninë e dorëzimit në 2 shtator.

Pas ceremonisë, forcat japoneze vazhduan të dorëzoheshin në të gjithë Paqësorin, me dorëzimin e fundit të madh që ndodhi në 25 tetor 1945, me dorëzimin e forcave japoneze në Tajvan Çiang Kai-shekut. Amerikanët dhe britanikët pushtuan Japoninë pas përfundimit të luftës deri në 28 prill 1952, kur Traktati i San Franciskos hyri në fuqi.