Jump to content

Hirohito

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Perandori Shōwa
昭和天皇
Hirohito në vitet e para të mbretërimit
Perandori i Japonisë
Mbretërimi25 dhjetor 1926 – 7 janar 1989
Kurorëzimi10 nëntor 1928
ParaardhësTaishō
PasardhësAkihito
Kryeministrat
Fëmijë
ShtëpiaShtëpia Perandorake e Japonisë
I atiPerandori Taishō
E ëmaPerandoresha Teimei
U lindMichinomiya Hirohito
29 prill 1901
Pallati Tōgū, Aoyama, Tokio, Perandoria e Japonisë
Vdiq7 janar 1989 (87 vjet)
Pallati Ōmiya, Japoni
Varrimi24 shkurt 1989
Varrezat Perandorake Musashi

Perandori Shōwa (昭和 天皇 Showa tennō; lindi Hirohito (裕仁); 29 prill 1901 - 7 janar 1989) ishte perandori 124 i Japonisë, sipas rendit tradicional të trashëgimisë, duke sunduar mbi Perandorinë e Japonisë nga 25 dhjetor 1926 deri më 2 maj 1947, pas së cilës ai ishte perandor i shtetit të Japonisë deri në vdekjen e tij. Ai u pasua nga fëmija i tij i pestë dhe djali i madh, Akihito. Hirohito dhe gruaja e tij, Perandoresha Kōjun, kishin shtatë fëmijë, dy djem dhe pesë vajza. Deri në vitin 1979, Hirohito ishte monarku i vetëm në botë me titullin "perandor". Hirohito ishte perandori japonez me jetën më të gjatë dhe mbretërinë më të gjatë në histori dhe një nga monarkët me mbretërimin më të gjatë në botë.

Fëmijëria dhe kurorëzimi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Hirohito si fëmijë duke ngritur flamurin me diell, 1902
Hirohito i ri dhe gruaja e tijë Nagako Kuni, më vonë Perandoresha Kōjun
Perandori i hipur në kalin e tij Shirayuki

Showa ka lindur në Pallatin Aoyama në Tokio ishte fëmija i parë i Princit të kurorës Yoshihito (më vonë Perandori Taishō) dhe Princesha Sadako (më vonë Perandoresha Teimei). Duket se emërimi i tij si princ trashëgimtar u zhvillua me vdekjen e gjyshit të tij,Perandorit Meixhi, më 30 korrik 1912. Hirohito u shpall zyrtarisht princ i kurorës dhe trashëgimtar i dukshëm më 2 nëntor 1916.

Nga viti 1908 deri më 1914 ai mori pjesë në shkollën Gakushūin aristokratike, pastaj në një institut të veçantë për princin e kurorës (Tōgū-gogakumonsho). Më 29 nëntor 1921 zyrtarisht u bë regjent perandorak i babait të tij. Në të njëjtin vit ai bëri një udhëtim prej gjashtë muajsh në Evropë, duke vizituar Mbretërin e Bashkuar, Francën, Italinë, Holandën dhe Belgjikën.

26 janar 1924 ai u martua me kushërirën e tij të largët, Princesha Nagako Kuni (më vonë Perandoresha Kōjun), vajza e madhe e Princit Kuniyoshi Kuni. Ata kishin dy djem dhe pesë vajza.

Vajza të cilat jetuan deri në moshën madhore u larguan nga familja perandorake si është parashikuar nga reformat e shtëpisë perandorak promovuar nga amerikanët në tetor 1947, ose në bazë të ligjit të vazhdimësisë të familjes perandorake pas martesës.

Më 25 dhjetor 1926, me vdekjen e Taisho, Hirohito u bë perandor i ri dhe u shpall Showa që do të thotë (koha e paqes së ndriçuar).

Periudha e mbretërimit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në pjesën e parë të mbretërimit të Showa (1926-1945), në Japoni ka një ngjiten graduale në krye të qeverisë nga anëtarët e shërbimeve të armatosura që nga viti 1900, udhëheqësit e lartë të ushtrisë dhe të flotës kishte të drejtën e vetos mbi përbërjen e qeverisë, dhe ndërmjet viteve 1921 dhe 1944 ka pasur disa incidente në krahut e djathtë.

Një nga më të rëndësishme ishte ajo në vitin 1932, vrasjen e kryeministrit Inukai Tsuyoshi që i dha fund vazhdimësisë së qeverive të udhëhequr nga nxjerrja e politikës civile që karakterizonte mbretërimin e Taisho. Pastaj, në shkurt 1936 oficerët e rinj fraksioni Kōdōha, të mbështetur nga emrat më të lartë në radhët ushtarake dhe duke përfshirë edhe vëllain e perandorit Princin Chichibu. Kur Shigeru Honjō, një bashkëpunëtor i ngushtë i Tenno, e informoi ata për incidentin, ai menjëherë urdhëroi që t'i japë fund çrregullimeve, duke iu referuar zyrtarëve të përfshirë me emrin e Boto (rebelëve). Menjëherë pas kësaj ai urdhëroi Yoshiyuki Kawashima, ministrin e ushtrisë, për të shtypur revoltën mbi një orë, duke rezervuar të drejtën të kërkojë raporte statusin çdo tridhjetë minuta. Ditë pas aksidentit, kur ai ishte i informuar për progresin modeste e represionit, Showa, duke ju drejtuar Honjo, tha: "Unë vetë do të çojë Divizioni e Konoe dhe do të mposht ata". Kryengritje u mbyll plotësisht më 29 shkurt.

Megjithatë, udhëheqës ushtarakë patën fuqi politike në Japoni dhe kryen politikën që kanë kontribuar për shpërthimin e Luftës së Dytë Sino-Japoneze (1937-1945) dhe pjesëmarrjes së Japonisë në Luftën e Dytë Botërore.

Vdekja dhe kalimi i fronit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Perandori Hirohito vdiq më 7 janar 1989 dhe vdekja e tij i dha fund epokës Showa, më i gjati në historinë e Japonisë. Filloi mbretërimi i perandorit Akihito dhe epoka Heisei. Vetëm pas njoftimit të vdekjes së tij, Shtëpia Perandorake dhe agjensitë e gjerë deklaruan shkaqet e vdekjes së mbretit, i cili kishte një kancer në gjëndrat e sistemit të tretjes. Për të nderuar kujtimin e perandorit u bë funerali i shtetit, ku morën pjesë shumë krerë të shteteve dhe qeverive, ndërsa ceremonitë e varrimit Shinto, zyrtarisht nuk mbulohen nga ligjet ekzistuese.

Lidhjet e jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]