Jump to content

Perandori Meixhi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Meiji
Perandori i Japonisë
Mbretërimi3 shkurt 1867 – 30 korrik 1912
Kurorëzimi12 shtator 1868
ParaardhësKōmei
PasardhësTaishō
ShōgunTokugawa Yoshinobu
Daijō-daijinSanjō Sanetomi
Kryeministrat
BashkëshortMasako Ichijō
Fëmijë
ShtëpiaShtëpia Perandorake e Japonisë
I atiPerandori Kōmei
E ëmaNakayama Yoshiko
U lind3 nëntor 1852
Kyoto, Provinca Yamashiro, Japoni
Vdiq30 korrik 1912 (59 vjet)
Pallari Meixhi, Tokyo City, Prefektura Tokjo, Japoni

Perandori Meixhi (明治天皇, Meiji-tennō, 3 nëntor 1852 – 30 korrik 1912), gjithashtu u quajt Meiji i Madh (明治大帝, Meiji-taitei), ose Meiji i Mirë (明治聖帝, Meiji-seitei), ishte Perandori i 122-të i Japonisë sipas rendit tradicional të trashëgimisë, duke mbretëruar nga 3 shkurt 1867 deri në vdekjen e tij, dhe monarku i parë i Perandorisë së Japonisë. Ai kryesoi periudhën Meixhi, një kohë ndryshimesh të shpejta që dëshmuan transformimin e Japonisë nga një shtet izolues, feudal në një fuqi të industrializuar botërore.

Në kohën e lindjes së Perandorit Meixhi në vitin 1852, Japonia ishte një vend feudal, para-industrial i dominuar nga izoluesi shogunati Tokugawa dhe daimyō të nënshtruar ndaj kësaj, i cili sundoi mbi më shumë se 250 fusha të decentralizuara të vendit. Në kohën e vdekjes së tij më 1912, Japonia kishte pësuar një revolucion të gjerë politik, ekonomik dhe shoqëror dhe u shfaq si një nga fuqitë e mëdha në skenën botërore.

Që nga epoka moderne, kur një perandor i Japonisë vdes, atij i vihet një emër pas vdekjes. Një emër i tillë është një kombinim i epokës gjatë së cilës ai mbretëroi dhe përkon me kontributin e perandorit në fron ndërsa ishte gjallë. Prandaj, ndërsa njihet publikisht gjatë jetës së tij thjesht si "Perandori", ai historikisht njihet si "Perandori Meiji" pas vdekjes së tij. Ai e fitoi këtë titull aktual duke iu referuar epokës Meixhi, e cila përfshinte pothuajse tërësinë e mbretërimit të tij. Emri i tij personal (i cili nuk përdoret në asnjë kontekst zyrtar ose zyrtar, përveç nënshkrimit të tij) ishte Mutsuhito (睦仁).