Jump to content

Izolimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një bllokim ose izolim është një politikë kufizimi për njerëzit, komunitetin ose një vend që të qëndrojnë aty ku janë, zakonisht për shkak të rreziqeve specifike (siç është COVID-19) që mund të dëmtojnë njerëzit nëse lëvizin dhe ndërveprojnë lirshëm.

Termi përdoret për një protokoll burgu që zakonisht parandalon njerëzit, informacionet ose objektet të largohen nga një zonë. Protokolli zakonisht mund të inicohet vetëm nga dikush në një pozicion autoriteti. [1]

Një bllokim mund të përdoret gjithashtu për të mbrojtur njerëzit brenda një objekti ose, për shembull, një sistem kompjuterik, nga një kërcënim ose një ngjarje tjetër e jashtme. Në ndërtesa dyert që çojnë jashtë zakonisht mbyllen në mënyrë që asnjë person të mos hyjë apo të dalë.

Rrugët e barrikaduara gjatë bllokimit për shkak të shpërthimit të COVID-19 në Bhopal, Madhya Pradesh, Indi

Bllokimi mund të miratohet si një masë parandaluese ose në përgjigje të një krize si një masë emergjente.Një bllokim ose izolim është një politikë kufizimi për njerëzit, komunitetin ose një vend që të qëndrojnë aty ku janë, zakonisht për shkak të rreziqeve specifike (siç është COVID-19) që mund të dëmtojnë njerëzit nëse lëvizin dhe ndërveprojnë lirshëm.

Bllokimi parandalues

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një bllokim parandalues është një plan veprimi parandalues i zbatuar për të adresuar një skenar të pazakontë ose një dobësi në sistem për të parandaluar çdo rrezik për të garantuar sigurinë dhe sigurinë e njerëzve, organizatës dhe sistemit. Fokusi për veprimet parandaluese është shmangia e rreziqeve dhe rreziqeve që rrjedhin nga mospërputhja me rrethanat normale, por zakonisht përfshin edhe përmirësime në efikasitet.

Bllokimet parandaluese janë bllokime parandaluese për të zbutur rrezikun. Shumica e organizatave planifikojnë për bllokimet emergjente, por nuk arrijnë të planifikojnë për situata të tjera që mund të degradojnë shpejt në nivele të rrezikshme. Këto protokolle duhet të bazohen në llojin e kërcënimit, dhe duhet të mbahen të thjeshta dhe të shkurtra për mësim dhe zbatim të shpejtë, dhe mjaftueshëm fleksibël për të trajtuar disa skenarë. Kjo u lejon administratorëve më shumë opsione për të zgjedhur nga të cilat janë më të lehta për t'u përdorur në skenarë të ndryshëm. Për shembull, në rast të një skene me zë të lartë nga një prind ose një hajdut i vogël i paarmatosur që ndiqet nga policia përmes këndit të lojërave të shkollës, kjo procedurë fleksibël u lejon administratorëve të shkollës fleksibilitetin për të zbatuar një bllokim më të kufizuar ndërkohë që mësimi në shkollë vazhdon, duke eliminuar kështu nevojën për bllokim të plotë emergjent, ndërprerje dhe vonesa në rifillimin e mësimit, etj. Pasojat e mospasjes së procedurave për zbatimin e këtyre bllokimeve është se situata mund të përshkallëzohet shpejt ku mund të ketë humbje jetësh njerëzish. [2]

Bllokimi emergjent

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bllokimet e urgjencës zbatohen kur ekziston një kërcënim i menjëhershëm për jetën ose rreziku i lëndimit të njerëzve, për shembull, procedurat e mbylljes emergjente të një shkolle duhet të mbahen të shkurtra dhe të thjeshta për t'i bërë ato më të lehta për t'u përdorur në kushte krize reale. Procedurat e thjeshta mund të mësohen lehtësisht me stërvitje periodike të bllokimit në vend të trajnimit të gjatë. [2]

Si bllokimet parandaluese ashtu edhe ato emergjente mund të miratohen për qëllime të ngjashme. Ato mund të përdoren për qëllime sigurie për të reduktuar numrin e njerëzve në rrugë për të lejuar policinë të kryejë misione shpëtimi pas fatkeqësive natyrore . Ato mund të përdoren në emergjencat e shëndetit publik, si Ebola dhe COVID-19, për të parandaluar përhapjen e sëmundjeve të transmetuara nga ajri dhe mund të përdoren si masa kundër kryengritjes për të parandaluar përzierjen e popullatës lokale me kryengritësit, në mënyrë që qeveritë të mund të kryejnë misione ushtarake kundër kryengritësve. . [3] Ato mund të përdoren gjithashtu në raste urgjente policore, si në të shtënat në shkollë ose në situata pengjesh.

Në epidemi dhe pandemi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Policia duke biseduar me njerëzit gjatë një bllokimi në Benidorm, Spanjë

Bllokimet mund të kufizojnë lëvizjet ose aktivitetet në një komunitet, ndërkohë që lejojnë shumicën e organizatave të funksionojnë normalisht, ose të kufizojnë lëvizjet ose aktivitetet e tilla që vetëm organizatat që ofrojnë nevojat dhe shërbimet bazë mund të funksionojnë normalisht. [4]

Pandemia e gripit të derrit 2009

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një bllokim u zbatua në Meksikë nga 30 prilli deri më 5 maj 2009 në përgjigje të pandemisë së gripit të derrit të vitit 2009. [5]

Pandemia e covid-19

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë pandemisë COVID-19, termi bllokim u përdor për veprime që lidhen me karantina masive ose urdhra për qëndrim në shtëpi. [6] Bllokimi i parë gjatë pandemisë u zbatua në Wuhan më 23 janar 2020. [7] Deri në fillim të prillit 2020, 3.9 miliardë njerëz në mbarë botën ishin nën një formë bllokimi - më shumë se gjysma e popullsisë së botës. [8] [9] Nga fundi i prillit, rreth 300 miliona njerëz ishin nën izolim në vendet evropiane, ndërsa rreth 200 miliona njerëz ishin nën izolim në Amerikën Latine. [10] Gati 300 miliona njerëz, ose rreth 90 për qind e popullsisë, ishin nën një formë bllokimi në Shtetet e Bashkuara, [11] dhe 1.3 miliardë njerëz kanë qenë nën izolim në Indi. [12]

Bllokimi në Filipine filloi në 14 Mars 2020 dhe është një nga bllokimet më të gjata dhe më të rrepta me nivele të ndryshme të karantinës së komunitetit që vendoset në të gjithë ishujt dhe qytetet kryesore. [13] [14] Në mënyrë të ngjashme, bllokimi në Afrikën e Jugut filloi në 27 Mars 2020 [15] dhe përparoi në nivele të ndryshme. Është gjithashtu një nga bllokimet më të rrepta në botë me cigare dhe alkool të ndaluara kudo. [16]

Skenarët tipikë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Procedurat e bllokimit ndryshojnë sipas vendit dhe vendit. Në përgjithësi, një bllokim do të thotë që dyert e brendshme dhe të jashtme janë të kyçura dhe të gjithë studentët dhe stafi duhet të qëndrojnë në vendndodhjen e tyre që nga momenti i shpalljes së bllokimit. Në disa vende, dritaret janë të mbuluara dhe studentët qëndrojnë në fund të klasës ose larg dritareve.

Që nga të shtënat në Columbine në 1999 dhe sulmet e 11 shtatorit 2001, procedurat e mbylljes në shkolla kanë ndryshuar. Disa shkolla i drejtojnë mësuesit që të vazhdojnë me procedurat standarde duke qëndruar në heshtje, ndërsa disa rekomandojnë një qasje aktive kundër kërcënimeve. [17]

Në burgje, termi bllokim mund të përkufizohet si një kurs veprimi për të kontrolluar lëvizjen e të burgosurve. Kufizimi i të gjithë të burgosurve, përveç punëtorëve, në qelitë e tyre deri në fund të ditës është një shembull i një "periudhe bllokimi" në një plan korrigjimi. [citim i nevojshëm] Megjithatë një "bllokim i plotë" përdoret kur të gjithë të burgosurit mbyllen në qelitë e tyre për të parandaluar përhapjen e trazirave në burg ose gjatë një emergjence. [18]

Në udhëzimet e SHBA, rastet për parandalimin e hyrjes në spital mund të përfshijnë: ndërprerje të energjisë elektrike, tërmet, përmbytje, zjarr, kërcënim me bombë, krizë pengjesh dhe gjuajtës aktiv. [19] [20] Rastet për parandalimin e hyrjes dhe daljes nga spitali mund të përfshijnë: kontaminim të jashtëm, shqetësim civil dhe rrëmbim të një foshnjeje ose fëmije . [19] [20]

Procesi i dobët i prodhimit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

prodhim, termi ngjarje bllokimi i referohet një iniciative përmirësimi të vazhdueshëm në të cilën prodhimi në një zonë specifike (zakonisht një qelizë ose një pjesë specifike e makinerive) ndalet për të përmbajtur dhe përcaktuar se cilat janë çështjet që po pengojnë prodhimin e mallra nga plotësimi i specifikimeve të cilësisë. Gjatë ngjarjes së bllokimit, një ekip shumëdisiplinor shqyrton proceset e prodhimit të zonës specifike, veglat dhe gjendjen e makinerive, për të gjetur shkakun(et) rrënjësor të problemit(ve). Pasi të kryhen ndryshimet në proces ose riparimet e makinerive që mund të përfshijnë rregullime ose zëvendësim, fillon dhe vlerësohet një mostër e ekzekutimit. Nëse rezultatet e vërtetimit janë brenda specifikimeve të kërkuara, bllokimi i zonës hiqet dhe prodhimi rifillon. Kampionimi vijues kryhet më pas për të siguruar vazhdimësinë e rezultateve të bllokimit.

Bllokime të denjë për lajme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  Pas sulmeve të 11 shtatorit (2001), filloi një bllokim tre-ditor i hapësirës ajrore civile amerikane.

Universitetin e Kolumbisë Britanike (UBC) më 30 janar 2008, u bë një kërcënim i panjohur dhe Policia Mbretërore Kanadeze (RCMP) lëshoi një urdhër bllokimi në një nga ndërtesat në kampus për gjashtë orë, duke rrethuar zonën. Një alarm kampusi u dërgua me email për të gjithë të lidhur me UBC, ndërsa ata në ndërtesë mbetën të mbyllur në të. [21] [22] [23]

Më 10 prill 2008, dy shkolla të mesme kanadeze u mbyllën për shkak të kërcënimeve të dyshuara me armë zjarri. George S. Henry Academy u mbyll në Toronto, Ontario rreth orës 2:00 pm [24] U kontaktua Task Forca e Emergjencave (TPS) dhe bllokimi zgjati për më shumë se dy orë. Shkolla e mesme e New Westminster u mbyll në New Westminster, British Columbia rreth orës 1:40 pm [25] Është thirrur Ekipi i Reagimit Emergjent (ERT) dhe shkolla ka qenë e mbyllur deri në orën 4:30. pm Për shkak të madhësisë së shkollës disa nxënës nuk mundën të largoheshin deri në orën 7:00 pasdite

Më 19 prill 2013, i gjithë qyteti i Bostonit, SHBA u mbyll dhe i gjithë transporti publik u ndal gjatë ndjekjes së terroristëve Dzhokhar dhe Tamerlan Tsarnaev, autorët e bombës në Maratonën e Bostonit, ndërsa qyteti i Watertown ishte nën policinë e armatosur rëndë dhe U kryen mbikëqyrje SWAT dhe kontrolle sistematike shtëpi më shtëpi. [26] [27] [28]

Në Belgjikë, kryeqyteti i saj Brukseli u mbyll në vitin 2015 për ditë të tëra, ndërsa shërbimet e sigurisë kërkuan të dyshuar të përfshirë në sulmet e Parisit të nëntorit 2015. Më vonë në 2015, një kërcënim terrorist shkaktoi mbylljen e Distriktit të Unifikuar të Shkollës në Los Anxhelos në vitin 2015.

Në gusht 2019, qeveria indiane vendosi një bllokim në Jammu dhe Kashmir pas revokimit të statusit special të shtetit, [29] nga ndërprerjet e komunikimeve dhe mediave, duke pretenduar se bllokimi ishte për të frenuar terrorizmin. [30]

Sipas Merriam-Webster, përdorimi i parë i njohur i bllokimit ndodhi në vitin 1973, duke iu referuar izolimit të të burgosurve. [31]

Ndjekja e ndryshimeve të përdorimit përmes ngjarjeve të raportuara deri në vitin 1999 në The New York Times: [32]

12 shkurt 1974, të burgosurit e dhunshëm izolohen në San Quentin përmban referencën e parë për bllokimin.
29 korrik 1998, Fëmijët në tërheqje, turistët rrjedhin në Kapitol për të vajtuar rojet e tij, Nga Lizette Alvarez: "Akti i së premtes nga një person i armatosur shkaktoi disa thirrje për një bllokim të Kapitolit."
25 tetor 1998, Karta e Raportit në Yonkers On New Schools Sheef, Nga Elsa Brenner: "Dr. Hornsby shpalli një bllokim në shkollat e mesme të qytetit, duke informuar 6,000 studentë se nuk mund të dilnin më jashtë kampusit për pica dhe ushqime kineze."
8 nëntor 1998, nuk ka më aroma të kalbura, thonë protestuesit e ujërave të zeza, nga David Koeppel: "Në shkollën Seaford Harbor, drejtoresha Barbara Bauer, e cila mori pjesë në tubim, pranoi se erërat kishin rezultuar në një 'bllokim' vitin e kaluar. Më 26 tetor, thonë prindërit, u shpall një bllokim në një shkollë tjetër, Mandalay fillore.
10 shkurt 1999, ndërsa Senati shkon në mbyllje, qetësia mbush Kapitolin, Nga Frances X. Clines: "Senati u mbyll me fatin e Presidentit Clinton në duart e tij."
6 qershor 1999, Shkurtimisht: Linja e nxehtë e shkollës: "Ka pasur gjithashtu 'një bllokim masiv sigurie' në të gjitha shkollat Yonkers. ...Të gjitha, përveç një dere hyrëse në secilën shkollë, janë të mbyllura dhe oficerët e sigurisë janë vendosur në secilën prej tyre. Të gjithë që hyjnë në shkolla po skanohen për armë”.
13 gusht 1999, Shkollat në zonën e Nju Jorkut rivlerësojnë sigurinë për nxënësit, nga Randal C. Archibold: "Të shtënat në shkollën e mesme Columbine në Littleton, Colo., kanë bërë që zyrtarët e shkollave në zonën metropolitane të qytetit të Nju Jorkut të rivlerësojnë sigurinë dhe në disa raste për të bërë ndryshime për të minimizuar kërcënimet.Në një ekstrem është West Hartford, Conn., ku administratorët ideuan atë që ata e quajtën një stërvitje 'bllokimi' në të cilën studentët dhe mësuesit, duke ushtruar në rast se duhet të ketë të shtëna, mbyllin të gjitha dyert dhe qëndrojnë vënë derisa t'u thuhet se ka ardhur policia."
 1. ^ "Capitalist lockdown is bad. Capitalist reopening is worse | Red Flag". redflag.org.au (në anglisht). Marrë më 2021-05-01.
 2. ^ a b Why Schools Need 2 Types of Lockdowns, campussafetymagazine.com, June 14, 2012.
 3. ^ Brancati, Dawn (2023). "Locking Down Violence: The COVID-19 Pandemic's Impact on Non-State Actor Violence". American Political Science Review (në anglisht). January (1): 1–17. doi:10.1017/S0003055422001423.
 4. ^ Dineros, Kevin; Dipasupil, Jan Paolo (15 mars 2020). "COVID-19 Crisis Management and Prevention Plan". COVID-19 Crisis Management and Prevention Plan. Marrë më 21 mars 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Carroll, Rory; Tuckman, Jo (2009-04-30). "Swine flu: Mexico's government orders businesses to close and citizens to stay indoors for five days in an effort to halt swine flu". The Guardian (në anglisht). Marrë më 2021-03-21.
 6. ^ Resnick, Brian (10 mars 2020). "Italy and China used lockdowns to slow the coronavirus. Could we?". VOX. Marrë më 25 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Illmer, Andreas; Wang, Yitsing; Wong, Tessa (22 janar 2021). "Wuhan lockdown: A year of China's fight against the Covid pandemic". BBC News. Arkivuar nga origjinali më 14 maj 2023. Marrë më 27 maj 2023. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Coronavirus: Half of humanity now on lockdown as 90 countries call for confinement". Euronews. 3 prill 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "A third of the global population is on coronavirus lockdown—here's our constantly updated list of countries and restrictions". Business Insider. 28 mars 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "What Share of the World Population Is Already on COVID-19 Lockdown?". Statista. 23 prill 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "About 90% of Americans have been ordered to stay at home. This map shows which cities and states are under lockdown". Business Insider. 2 prill 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Nair S (29 mars 2020). "For a billion Indians, lockdown has not prevented tragedy". The Guardian. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "COVID-19 in Philippines: Police deployed to implement fresh lockdowns | DW | 20.07.2020". Deutsche Welle (në anglishte britanike). Deutsche Welle. Marrë më 2020-08-05.
 14. ^ "The Philippines' fierce lockdown drags on, despite uncertain benefits". The Economist. ISSN 0013-0613. Marrë më 2020-08-05. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "South Africa Begins Nationwide Coronavirus Lockdown | Voice of America - English". www.voanews.com (në anglisht). Marrë më 2020-06-24.
 16. ^ Flanagan, Jane. "Coronavirus in South Africa: tobacco smugglers benefit from world's strictest lockdown". The Times (në anglisht). ISSN 0140-0460. Marrë më 2020-06-24.
 17. ^ "School Safety Questioned After Shooting". ABC News (në anglisht). 16 dhjetor 2012.
 18. ^ Spiegel, Sarah, red. (2007). "Prison Race Rights: An Easy Case for Segregation". California Law Review. doi:10.15779/Z382M61. Arkivuar nga origjinali më 2016-01-16. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ a b Lockdown Policy from California Hospital Association. Retrieved December 2012
 20. ^ a b Lockdown Policy Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine at Iroquois Healthcare Alliance. Retrieved December 2012
 21. ^ "Cause for UBC Lockdown still uncertain but initial posting may reveal some clues". The Georgia Straight. jan 31, 2008. Marrë më 15 tet 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 22. ^ "Police increase presence at UBC following lockdown"
 23. ^ "Threat prompts lockdown at UBC". The Globe and Mail. Marrë më 15 tet 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ "NORTH YORK: Two charged after George S. Henry Academy lockdown". Arkivuar nga origjinali më 16 shkurt 2009. Marrë më 15 tet 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ "Teen arrested in connection with school lockdown". Arkivuar nga origjinali më 17 shk 2009. Marrë më 15 tet 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ This Is What It Looks Like When the Police Shut Down a City Arkivuar 2 qershor 2013 tek Wayback Machine, The Atlantic Wire, 19 Apr 2013. Retrieved Jun 2013.
 27. ^ A Town Under Siege: Watertown Residents Describe Life Under Lockdown, Time, 19 Apr 2013. Retrieved Jun 2013.
 28. ^ Boston faces lockdown as police hunt for marathon bombing suspect, The Guardian, 19 April 2013. Retrieved 19 April 2013.
 29. ^ "Restrictions eased as Kashmir enters Day 22 of lockdown". India TV news. 26 gusht 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ "India PM defends Kashmir decision". 9 gusht 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ Merriam-Webster definition of lockdown
 32. ^ The New York Times TimesMachine