Jump to content

Periudha Meixhi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shpallja e kushtetutës së re japoneze nga Perandori Meixhi në Tokio

Periudha Meixhi (Japonisht: 明治?, Meiji) është një periudhë e historisë japoneze e cila zgjati nga 23 tetor 1868 deri më 30 korrik 1912.[1] Kjo periudhë përfaqëson gjysmën e parë të Perandorisë së Japonisë, gjatë së cilës periudhë populli japonez u zhvendos nga të qenit një shoqëri e izoluar feudale në rrezik kolonizimi nga fuqitë perëndimore në paradigmën e re të një kombi modern, të industrializuar dhe një fuqie të madhe të shfaqur, të ndikuar nga idetë shkencore, teknologjike, filozofike, politike, juridike dhe estetike perëndimore. Si rezultat i një adoptimi të tillë me shumicë të ideve rrënjësisht të ndryshme, ndryshimet në Japoni ishin të thella dhe ndikuan në strukturën e saj shoqërore, politikën e brendshme, ekonominë, ushtrinë dhe marrëdhëniet e jashtme. Periudha korrespondonte me mbretërimin e Perandorit Meixhi. Ajo u parapri nga epoka e Keiō dhe u pasua nga epoka Taishō, me pranimin e Perandorit Taishō.

Restaurimi meixhi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Kimono e jashtme për një grua (uchikake) me motive rrotulluese të varura, 1880–1890

Prodhimi i kimonos filloi të përdorte teknologjitë perëndimore si bojë sintetike dhe dekorimi nganjëherë ndikohej nga motive perëndimore. Industria e tekstilit u modernizua me shpejtësi dhe mëndafshi nga fabrikat e Tokios u bë eksporti kryesor i Japonisë. Ngjyrat e lira sintetike do të thoshin që purpurët dhe të kuqtë e guximshëm, të kufizuara më parë për elitën e pasur, mund të ishin në pronësi të çdokujt. Prodhimi më i shpejtë dhe më i lirë lejoi më shumë njerëz të përballonin kimono mëndafshi dhe u mundësoi dizajnerëve të krijonin modele të reja. Perandori lëshoi ​​një proklamatë që promovonte veshjen perëndimore mbi veshjen gjoja japoneze. Përshkrimet e Fukuzawa Yukichi për veshjet dhe zakonet perëndimore ishin me ndikim. Kështu që veshja perëndimore u bë e njohur në sferën publike: shumë burra miratuan veshjen perëndimore në vendin e punës, megjithëse kimono ishin akoma normë për burrat në shtëpi dhe për gratë. Në vitet 1890 kimono ripohoi veten, me njerëz të veshur me stile më të guximshme dhe më të ndritshme. Një lloj i ri i quajtur hōmongi kapërcen hendekun midis veshjes zyrtare dhe veshjes së përditshme.

Teknologjia e kohës lejoi gradientet delikate të ngjyrave sesa ndryshimet e menjëhershme të ngjyrave. Një trend tjetër ishte për veshjet e jashtme dhe të brendshme të të njëjtit model. Një trend tjetër në periudhën Meixhi ishte për nën-kimono të grave të bëra duke kombinuar pjesë të rrobave të ndryshme, nganjëherë me ngjyra dhe modele rrënjësisht të ndryshme. Për burrat, tendenca ishte për nën-kimono shumë dekorative që do të mbulohej nga kimono e jashtme që ishin të thjeshta ose të dizajnuara shumë thjesht. Edhe veshjet e foshnjave dhe fëmijëve të vegjël përdornin ngjyra të theksuara, modele të ndërlikuara dhe materiale të zakonshme për modelet e të rriturve. Eksportet japoneze çuan që kimono të bëhej një objekt magjepsjeje në Perëndim.

Marrëdhëniet e jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur Marina e Shteteve të Bashkuara i dha fund politikës sakoku të Japonisë, dhe kështu izolimin e saj, kjo e fundit u gjend e pambrojtur ndaj presioneve ushtarake dhe shfrytëzimit ekonomik nga fuqitë perëndimore. Që Japonia të dilte nga periudha feudale, asaj iu desh të shmangte fatin kolonial të vendeve të tjera aziatike duke vendosur pavarësi dhe barazi të mirëfilltë kombëtare. Pas incidentit María Luz, Japonia lëshoi ftohjet kineze nga një anije perëndimore më 1872, pas së cilës qeveria perandorake Qing e Kinës falënderoi Japoninë.

Pas fitores së Japonisë ndaj Kinës në Luftën e parë sino-japoneze (1894–1895), Japonia u përhap si një fuqi ndërkombëtare me një fitore kundër Rusisë në Manxhuria (Kina veri-lindore) në Luftën ruso-japoneze të viteve 1904–1905. Aleate me Britaninë që kur Aleanca anglo-japoneze nënshkroi në Londër më 30 janar 1902, Japonia u bashkua me Aleatët në Luftën e Parë Botërore, duke kapur territorin e kontrolluar nga gjermanët në Kinë dhe Paqësor në proces, por përndryshe mbeti kryesisht jashtë konfliktit.

Pas Luftës së Parë Botërore, një Evropë e dobësuar u la një pjesë më të madhe në tregjet ndërkombëtare Shteteve të Bashkuara dhe Japonisë, e cila doli e forcuar shumë. Konkurrenca japoneze bëri një hyrje të madhe në tregjet e dominuara deri tani evropiane në Azi, jo vetëm në Kinë, por edhe në kolonitë evropiane si India dhe Indonezia, duke pasqyruar zhvillimin e periudhës Meixhi.

Vitet e fundit të periudhës Meixhi u shënuan gjithashtu nga aneksimi i Koresë në vitin 1911; pushtimi i Japonisë i kombit të gadishullit do të vazhdonte deri në humbjen e Japonisë në Luftën e Dytë Botërore në vitin 1945, gjatë mesit të periudhës Shōwa, dhe do të kishte pasoja negative të qëndrueshme në marrëdhëniet e jashtme midis Japonisë dhe Koresë së Veriut dhe Jugut.

  1. ^ Nussbaum, Louis-Frédéric. (2005). "Meiji" in Japan encyclopedia, p. 624, f. 624, në Google Books; n.b., Louis-Frédéric is pseudonym of Louis-Frédéric Nussbaum, shih Deutsche Nationalbibliothek Authority File.