Jump to content

Kimono

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një grua e veshur me kimono

Kimono (きもの/着物) është një veshje tradicionale japoneze dhe veshja kombëtare e Japonisë. Kimono është një veshje e sheshtë, në formë T, me mëngë katrore dhe një trup drejtkëndëshe, e veshur majtas mbi të djathtën përveç nëse veshësi është i ndjerë. Është gjithmonë e veshur me një obi, dhe veshur zakonisht me pajisje të tilla si çorape zōri dhe tabi.

Kimono janë bërë kryesisht nga bulonat tradicionale të rrobave të njohura si tanmono.[1] Ekzistojnë lloje të ndryshme të kimono për burra, gra dhe fëmijë, dhe stili i kimono mund të tregojë moshën, gjininë, formalitetin e veshësit dhe - më rrallë - statusin martesor. Llojet e kimonos shkojnë në formalitet nga të paktën deri në ato më formale të rasteve.

Në Japoninë moderne, kimono është veshur jo rrallë si veshje e përditshme, dhe ka rënë vazhdimisht nga moda si veshja më e zakonshme që një person japonez të zotërojë dhe veshë. Kimono tani janë parë më së shpeshti në festivalet verore, ku njerëzit veshin shpesh yukata, dhe më rrallë shihet në varrime, dasma dhe ngjarje të tjera zyrtare. Njerëzit që veshin kimono më shpesh në shoqërinë japoneze janë burra dhe gra të moshuar - të cilët mund të jenë rritur duke e veshur atë, megjithëse më rrallë se brezat e mëparshëm - geisha dhe maiko (të cilëve u kërkohet ta veshin atë si pjesë të profesionit të tyre), dhe mundësit sumo, të cilët duhet të veshin kimono në çdo kohë në publik.

Megjithë rënien e popullaritetit dhe reputacionit si të pakëndshëm dhe të vështirë për t'u veshur, kimono ka përjetuar një numër ringjalljes në dekadat e mëparshme, dhe është ende e veshur sot si veshje në modë brenda Japonisë.

  1. ^ "About the size of tanmono (a roll of kimono cloth)". hirotatsumugi.jp (në anglisht). Hirota Tsumugi. Arkivuar nga origjinali më 4 korrik 2020. Marrë më 27 janar 2020.