Fusha e Panonisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fusha e Panonisë është ultësirë në Evropën Qendrore.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ultësira e Panonisë në fillim ka qenë det. Deti Panonin ka qenë pjesë e ish-oqeanit të Tetisit ku ka pasur lidhje me Detin Mesdhe të sotëm. Ky det po ashtu ka qenë i bashkangjitur me Detin Egje nëpërmjet Luginës së sotme. Për shkak që gjatë orogjenezës alpine janë kryer lëvizje orogjene radiale (horst-grabenore) një ngritje e maleve Karpate e ka izoluar detin nga pjesa tjetër. Dhe, kur i humb përfundimisht lidhjet me ish-oqeanin e Tetisit, deti Panonin shndërrohet në liqen. Pra, në orogjenezën alpine, kur janë krijuar malet, është krijuar edhe grabena e Panonisë. Në pliocen, pasi e përjetoi fazën liqenore, ndodhin proceset e abrazionit ku ky liqen akumulohet në fundin e Tabanës duke mbetur kështu e gjithë ajo pjesë tokësore e cila sot njihet si Ultësira e Panonisë.

Shih edhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]