Gabdulkhai Akhatov

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Profesor Gabdulkhai Akhatov
(1927 - 1986)
https://web.archive.org/web/20120126175248/http://akhatov.org/

Gabdulkhai Akhatov (në rusisht: Габдулхай Хурамович Ахатов; 1927 - 1986, BRSS, Tataristani), shkencëtar-filolog, gjuhëtar me famë botërore specialist në filologji, Profesor (1970).

Gabdulkhai Akhatov - themeluesi i një numri të shkollave të shkencës sovjetike. Shkencëtari është autor i më shumë se 200 monografi dhe tekste.

Ai ishte një poliglot. Dinte më shumë 20 gjuhë.

Profesor Gabdulkhai Akhatov ishte organizator dhe udhëheqës i disa ekspedita shkencore.

Në vitet e fundit, ai i kushtoi vëmendje të ngushtë si kërkime në fushën e gjuhësisë strukturale dhe përdorimin e mundshëm të kompjuterëve për të simuluar një gjuhë artificiale ndërkombëtare.

Veprat e tij shkencore u dha në Kongresin Ndërkombëtar të Linguists XIII (Tokyo, 1982) si më të mirë në gjuhësi botë për periudhën 1977-1981.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]