Gadishulli i Karaburunit (Turqi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e Gadishullit të Karaburunit në skajin perëndimor të Turqisë

Gadishulli i Karaburunit është një gadishull në skajin ekstrem perëndimor të Turqisë, një nga më të mëdhenjtë në vend. Gadishulli mban të njëjtin emër si qyteti dhe ilçe (qendra administrative), Karaburun, i vendosur në një pikë kyçe në skajin e tij. Ndodhet në perëndim të qytetit të Izmirit, i përfshirë tërësisht në Provincën Izmir dhe është i rrethuar nga Deti Egje. Përveç rrethit të Karaburunit, dy rrethe të tjera, Urla dhe Çeşme, i kanë zonat e tyre të përfshira plotësisht brenda formacionit gjeografik të gadishullit.

Për shkak të formës së tij të ndërlikuar, burime të ndryshme mund të numërojnë deri në katër Istmus që kufizojnë Gadishullin e Karaburunit. Këto nisin nga dy akse veri-jug nga lindja e afërt ose nga perëndimi i menjëhershëm i Gadishullit Urla, me qendër në qytetin me të njëjtin emër, i cili në vetvete mund të përfshihet ose zbritet si një pjesë e gadishullit më të madh të Karaburunit. Një tjetër seksion i tillë është Gadishulli Çeşme, përsëri homonim me qendrën administrative të rajonit të tij, i cili del përtej istmit të tij nga skaji perëndimor i Gadishullit të Karaburunit. Duke tejkaluar për nga madhësia seksionet e gadishullit Urla dhe Çeşme, është Gadishulli më i vogël i Karaburunit, zona e të cilit korrespondon pothuajse saktësisht me zonën e rrethit të Karaburunit, i ndarë nga kontinenti nga një istmus tjetër mjaft i ngushtë në Balıklıova.

Karaburuni ka një temperaturë të ngrohtë gjatë gjithë dimrit, nga 6 deri në 12 °C. Në pranverë 16 deri në 22 °C dhe në verë 28+ °C.

Kampusi i Institutit të Teknologjisë të Izmirit dhe Zona e Zhvillimit të Teknologjisë i Izmirit ndodhen në Gadishullin e Karaburunit, të dyja brenda rrethit Urla.