Jump to content

Ganadhara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Indrabhuti Gautam Ganadhara
Pikturë Indrabhuti Gautama ganadhara e Mahavirës nga Srīpāla-kathā, shekulli i 15-të

xhainizëm, termi Ganadhara përdoret për t'iu referuar dishepullit kryesor të një Tirthankare . Në samavasarana, Tīrthankara u ul në një fron pa e prekur atë (rreth dy 5 cm mbi të). [1] Përreth, Tīrthankarës ulet Ganadharas-i . [1] Sipas traditës Digambara, vetëm një dishepull me shkëlqim dhe arritje të jashtëzakonshme ( riddhi ) është në gjendje të asimilojë plotësisht, pa dyshim, iluzion ose keqkuptim, mësimet anekanta të një Tirthankare . [2] Prania e një dishepulli të tillë është e detyrueshme në samavasarana përpara se Tirthankara të mbajë predikimet e tij. Ganadhara interpreton dhe ndërmjetëson te njerëzit e tjerë tingullin hyjnor ( divyadhwani ) për të cilin xhainët pretendojnë se buron nga trupi i Tirthankarës kur ai predikon. [3]

Lista e Ganadharave të 24 Tīrthankarave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Nr. Tīrthankara Numëroni Ganadhara e famshme
1 Rishabhanatha (Adinatha) 84 Vrishabha Sen, Kachha, Maha Kachha, Nami, Vinami [1]
23 Parshvanatha 8 Kesi, Subhadatta, Aryaghoṣa, Vashishtha, Brahmachari, Soma, Sridhara, Virabhadra dhe Yasas
24 Mahavira 11 [4] Indrabhuti Gautama, Agnibhuti, Vayubhuti, Sudharmaswami, Vyakta, Mandikata Mauryaputra, Akampita, Acalabharata, Metarya dhe Prabhasa
  1. ^ a b c Jain 2008.
  2. ^ Jain 2012.
  3. ^ Dundas 2002.
  4. ^ Natubhai Shah 2004.