Gjatësia gjeografike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjatësia gjeografike, (lat. Longitude = gjatësia), është koordinata gjeografike që pozicioni lindje-perëndim të një pike në sipërfaqen e Tokës. Është një përmasë këndore e shprehur në gradë dhe shënohet me shkronjën greke Lambda (λ). Llogaritet nga 0°-360°, pra deri 180° në lindje dhe në perendim të Grinuiçit.Largesia e nje pike te dhene (pika ku ndodhet Tirana) e shprehur ne grade nga meridiani fillestar,ne drejtim te lindjes ose perendimit quhet gjatesia gjeografike

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]