Jump to content

Gjergj Vladanji

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjergj Vladanji (Latin: Georgius Vladagnus, italisht: Giorgio Vladagni, serbokroatisht: Đorđe Vladanji) është emri i dy njerëzve të ndryshëm, njëri seminarist i Kolegjit Ilirik dhe tjetri prelat i Kishës Katolike.

I caktuar ipeshkëv i Lezhës më 6 mars 1659, Gjergj Vladanji (1615-1689),[1] i shkruan një raport Romës që malësorët, 120 shtëpi gjithsej, kishin kishat e tyre që u shkatërruan gjatë luftës.[2] Raportet e të cilit drejtuar Propagandës Fide janë botuar nga Peter Bartl.[3]

Në regjistrat e kolegjit ilirik të Loretos, ku përgatiteshin prelatët katolikë, radhitet një Giorgio Vladagni nga Lezha qëhyri në kolegj më 6 tetor 1669 dhe vdiq prej sëmundjes së lisë më 1 mars 1672. U varros në Carmine.[4]

  1. ^ "Bishop Georgius Vladagni". catholic-hierarchy.org (në anglisht).{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  2. ^ Marović, Miodrag (1995). Balkanski Džoker: Albanija i Albanci: istorijska hronika nastajanja i razvoja albanskog pitanja (në serbisht). Bar: JP kulturni centar. fq. 68. ISBN 9788670040052.
  3. ^ Ndreca, Ardian. "Albania Sacra". ballikombetar.info.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  4. ^ Demiraj, Bardhyl (2016). "Jetë rishtarësh shqiptarë në Kolegjin Ilirik të Fermos (1663 - 1746)" (PDF). Hylli i Dritës (1–2): 439.