Gjuhët indo-ariane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Indo-arian
Flitët në Azi Jugore
Folësit
Taksonomia
Filogjeneza Gjuhët indo-evropiane
 Gjuhët indo-iraniane
  Gjuhët indo-ariane
Kodet e klasifikimit
ISO 639-2 inc
Linguasphere 59= (phylozone)
Major Indo-Aryan languages.png

Shpërndarja e gjuhëve indo-ariane:

██ Qendrore ██ Dardike ██ Lindore ██ Veriore ██ Veri-perëndimore ██ Jugore ██ Perëndimore

Gjuhët indo-ariane janë një degë e familjes indo-evropiane të folur në subkontinentin indian. Bashkë me degën iraniane, ata i përkasin grupit gjuhësor indo-iranian.

Folësit e gjuhëve indo-ariane janë gati gjysmën e të gjithë folësve e gjuhëve indo-evropiane (rreth 1.5 nga 3 miliard). Flitën kryesisht në Azinë e jugut, por ka disa grupe indo-ariane edhe në Evropë dhe në Lindje të Mesme.