Jump to content

Gjuha Çerokee

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Çerokee (Cherokee: ᏣᎳᎩ ᎦᏬᏂᎯᏍᏗ, translit. Tsalagi Gawonihisdi) është një gjuhë Irokuese[1] e folur nga populli Cherokee[2][3][4].Është e vetmja gjuhë jugore iroko-gjuhësore dhe dallon shumë nga gjuhët tjera irokuese. Cherokee është një gjuhë polysynthetic[5] dhe përdor një sistem unik shkrimor të shkrimit.[6]

Sot, Cherokee është një nga gjuhët indigjene më të shëndetshme të Amerikës së Veriut, sepse ekziston një dokumentacion i gjerë i gjuhës; është gjuha amtare në të cilën është botuar literatura më e madhe. Këto botime përfshijnë një fjalor Cherokee dhe gramatikë, si dhe pjesë të përkthyera të Dhiatës së ReBiblës nga 1850-1951[7], dhe Cherokee Phoenix (ᏣᎳᎩ ᏧᎴᎯᏌᏅᎯ, Tsalagi Tsulehisanvhi), gazeta e parë e botuar nga amerikanët vendas në Shtetet e Bashkuara dhe botimi i parë i botuar në gjuhën amtare amerikane[8][9]. Numër të rëndësishëm të folësve Cherokee të të gjitha moshave ende popullojnë Kufirin e Kuallait në Cherokee, Karolinën e Veriut dhe disa qarqe brenda Kombit Cherokee të Oklahoma, në mënyrë të konsiderueshme Cherokee, Sequoyah, Mayes, Adair dhe Delaware.[10]

Rritja e numrit të të rinjve Cherokee po rinovohet me interes në traditat, historinë dhe gjuhën e paraardhësve të tyre. Cherokee është një prej gjuhëve më të vështira për folësit e gjuhës amtare.Kjo është pjesërisht për shkak të natyrës polysynthetic të gjuhës,që do të thotë se fjalët përbëhen nga shumë pjesë. Fjalët janë ndërtuar për të përcjellë një pohim, kontekstin e tij dhe një mori konotacionesh rreth folësit, veprimit dhe objektit të veprimit. Kompleksiteti i gjuhës Cherokee është më së miri i ekspozuar në folje, të cilat përbëjnë rreth 75% të gjuhës, në krahasim me vetëm 25% të gjuhës angleze.Foljet duhet të përmbajnë së paku një prefiks pronominal, një rrënjë folje, një sugjerim aspekti dhe një sufiks modal.[11]

Cherokee është një gjuhë Iroquoian dhe e vetmja gjuhë jugore Iroquoiane e folur sot. Gjuhëtarët besojnë se njerëzit Cherokee migruan në juglindje nga rajoni i Liqeneve të Madh rreth tre mijë vjet më parë, duke sjellë me vete gjuhën e tyre. Megjithë ndarjen gjeografike prej tre mijë vjetësh, gjuha Cherokee sot ende tregon disa ngjashmëri me gjuhët që fliten rreth Liqeneve të Mëdha, si Mohawk, Onondaga, Seneca dhe Tuscarora.

Disa studiues (të tillë si Thomas Whyte) kanë sugjeruar se atdheu i gjuhës proto-iroquoiane banon në Appalachia. Whyte pohon, bazuar në studimet gjuhësore dhe molekulare, se folësit protohokopian morën pjesë në shkëmbimet kulturore dhe ekonomike përgjatë aksit veri-jug të Maleve Appalachian. Divergjenca e Iroquoian Jugore (që Cherokee është dega e vetme e njohur) nga gjuhët Iroquoiane Veriore ka ndodhur përafërsisht 4,000-3,000 vjet më parë, pasi popujt folës proto-iukopianë të Late Archaic u bënë më të ulur me ardhjen e hortikulturës, avancimin e teknologjive lithike dhe lindja e kompleksitetit social në pyjet e Lindjes. Në mijëvjeçarët pasues, Iroquoian Veriore dhe Iroquoian Jugore do të ndaheshin nga popujt e ndryshëm të Algonquin dhe Siouan si praktika gjuhësore, fetare, sociale dhe teknologjike nga Algonquini në veri dhe në lindje dhe Siouanët në perëndim nga Lugina e Ohajos do të vinin për t'u praktikuar nga popujt në rajonin e Chesapeake, si dhe pjesë të Carolinas.[12]

 1. ^ "Cherokee: A Language of the United States".Ethnologue: Languages of the WorldSIL International. 2013.  Maj 22, 2014.
 2. ^ "The Cherokee Nation & its Language"[lidhje e vdekur][lidhje e vdekur] (PDF). University of Minnesota: Center for Advanced Research on Language Acquisition. 2008. Maj 22, 2014.[permanent dead link]
 3. ^ "Keetoowah Cherokee is the Official Language of the UKB" (PDF). keetoowahcherokee.org/. Keetoowah Cherokee News: Publikimi zyrtar i Bandit të Bashkuar Keetoowah të Indians Cherokee në Oklahoma. Prill 2009. Arkivi nga origjinal (PDF) më 15 korrik 2014. 1 qershor 2014.
 4. ^ "Language & Culture"keetoowahcherokee.org/. Bashkimi Keetoowah Band i Indianëve Cherokee. Arkivuar nga origjinali më 25 prill 2014. Marrë 1 qershor 2014.
 5. ^ Montgomery-Anderson, Brad (June 2008). "Citing Verbs in Polysynthetic Languages: The Case of the Cherokee-English Dictionary" Arkivuar 25 shtator 2018 tek Wayback Machine. Southwest Journal of Linguistics27. Marrë 22 Maj 2014.
 6. ^ "Cherokee Syllabary"www.omniglot.com/. Retrieved May 22, 2014.
 7. ^ "Cherokee: A Language of the United States".Ethnologue: Languages of the WorldSIL International. 2013. Marrë 22 Maj 2014.
 8. ^ LeBeau, Patrik. Term Paper Resource Guide to American Indian History. Greenwoord. Westport, CT: 2009. p132.
 9. ^ Woods, Thomas E. Exploring American History: Penn, William – Serra, Junípero Cavendish. Tarrytown, NY: 2008. p829.
 10. ^ Thompson, Irene (August 6, 2013). "Cherokee".aboutworldlanguages.com/. Maj 22,2014
 11. ^ Feeling et al., "Verb" p. 16
 12. ^ "The Cherokee Nation & its Language"[lidhje e vdekur][lidhje e vdekur] (PDF).University of Minnesota: Center for Advanced Research on Language Acquisition. 2008. Maj 22, 2014