Jump to content

Gjuha Haida

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Haida / haɪdə /[1] (Xaat Kíl, Xaadas Kili, Xaajda Kil, Xaad Kil[2]), është gjuha e popullit Haida, e folur në arkipelagun Haida Gwaii në brigjet e Kanadasë dhe në Prince of Wales Island në Alaska. Një gjuhë e rrezikuar nga libri i UNESKO-s, Haida aktualisht ka rreth 20 folës amë, megjithëse përpjekjet e ringjalljes janë duke u zhvilluar. Në kohën e mbërritjes evropiane në Haida Gwaii në vitin 1774, vlerësohet se folësit e Haida numërohen rreth 15,000. Epidemitë shpejt çuan në një reduktim drastik të popullsisë Haida, e cila u kufizua në tre fshatra: Masset, Skidegate dhe Hydaburg. Qëndrimet pozitive ndaj asimilimit të kombinuara me ndalimin e të folurit Haida në shkollat ​​rezidenciale çuan në një rënie të ndjeshme të përdorimit të gjuhës Haida në mesin e popullit Haida, dhe sot pothuajse të gjitha Haida etnike përdorin gjuhën angleze për të komunikuar.

Klasifikimi i gjuhës Haida është një çështje e polemikave, me disa gjuhëtarë që e vendosin atë në familjen e gjuhës Na-Denë dhe të tjerë duke argumentuar se është një gjuhë e izoluar. Haida vetë ndahet midis dialekteve veriore dhe jugore, të cilat ndryshojnë kryesisht në fonologji. Dialektet veriore të Haidës kanë zhvilluar konsonantët e faringut, tingujt tipologjikisht të pazakonta të cilat gjenden edhe në disa nga gjuhët e afërta Salishan dhe Wakashan.

Sistemi i shëndoshë i Haida përfshin konsonantët ejective, sonorants glottalized, gjatësia kontrastive zanore, dhe ton fonemik. Natyra e tonit dallon midis dialekteve, dhe në Alaskën Haida është kryesisht një sistem i theksuar i katranit. Lëndët sinusale shfaqen në të gjitha dialektet e Haidës, por janë vetëm fonematikë në Skidegate Haida. Zanoret shtesë të cilat nuk janë të pranishme në fjalët Haida ndodhin në fjalët e pakuptimta në këngët Haida. Ka një numër sistemesh për të shkruar Haida duke përdorur alfabetin latin, ku secila prej tyre përfaqëson tingujt e Haidës ndryshe.

Ndërsa Haida ka emra dhe folje, ajo nuk ka mbiemra dhe ka pak afrime të vërteta. Përkufizimi i fjalëve në anglisht në Haida, për shembull 'laa' (të jetë) i mirë ', dhe fraza paraprake angleze zakonisht shprehen me Haida' emrat relacionale ', për shembull, në anën e Alaskan Haida dítk' përballë larg nga plazhi, '. Foljet e Haida janë të shënuara për tension, aspekt, humor dhe zbulim, dhe personi shënohet me përemra që janë të klitizuara në folje. Haida gjithashtu ka qindra klasifikues. Haida ka llojin e rrallë të drejtpërdrejtë-inversi të fjalës, ku të dyja fjalët SOV dhe OSV ndodhin në varësi të "fuqisë" së subjektit dhe objektit të foljes. Haida gjithashtu ka zotërim të detyrueshëm, ku lloje të caktuara të emrave nuk mund të qëndrojnë vetëm dhe të kërkojnë një posedues.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kontakti i parë i dokumentuar midis Haidës dhe evropianëve ishte në vitit 1772, në udhëtimin eksplorues të Juan Pérez.[3] Në këtë kohë Haidas banonte Haida Gwaii, Dall Island dhe Prince of Wales Island.Popullsia e prekontaktit Haida ishte rreth 15,000; epidemia e parë e leshta erdhi shpejt pas kontaktit fillestar, duke reduktuar popullsinë në rreth 10,000 dhe duke shpopulluar një pjesë të madhe të zonës së dialekteve Ninstints.[4] Epidemia e ardhshme erdhi në 1862, duke shkaktuar që popullata të bjerë në 1.658.[4] Sëmundja venereale dhe tuberkulozi e reduktuan më tej popullsinë në 588 deri më 1915.Kjo rënie dramatike çoi në bashkimin e fshatrave, rezultati përfundimtar ishte tre fshatra Haida: Masset (shkrirë 1876), Skidegate (shkrirë 1879), dhe Hydaburg (shkrirë 1911).[5]

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Franz Boas së pari sugjeroi që Haida mund të lidhej gjenetikisht me gjuhën e Tlingit në 1894 dhe gjuhësi Edward Sapir përfshinte Haida në familjen e gjuhës Na-Denë në vitin 1915.[6] Ky pozicion u mbështet më vonë nga të tjerët, përfshirë Swanton, Pinnow, Greenberg dhe Ruhlen. Sot, megjithatë, shumë linguistë e konsiderojnë Haidën si një gjuhë e izoluar.[7] Kjo teori nuk është e pranuar në mënyrë universale; për shembull, Enrico (2004) argumenton se Haida në të vërtetë i përkasin familjes Na-Dené, megjithëse fjalëkalimet e hershme i bëjnë provat problematike.Një propozim që lidh Na-Denën me familjen jeniseiane të Siberisë qendrore nuk gjen asnjë dëshmi për përfshirjen e Haidës.[8]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Laurie Bauer, 2007, The Linguistics Student's Handbook, Edinburgh
  2. ^ Hume, Stephen (Mars 17, 2014). "A high-tech fight to save B.C.’s indigenous languages" Arkivuar 11 tetor 2017 tek Wayback Machine. The Vancouver Sun.
  3. ^ Enrico (2003:1)
  4. ^ a b Enrico (2003:2)
  5. ^ Enrico (2003:2–3)
  6. ^ Enrico (2004:229)
  7. ^ Schoonmaker (1997:257)
  8. ^ Dene–Yeniseic Symposium