Gjykimet matematikore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Fjala qe ka kuptim që të jetë e sakte ose e pa sakte do t'i shënojmë me shkronjat "p, q,r, etj."

Fjala deklarative që ka kuptim quhet Gjykim.

Gjykimet i shënojmë me simbolet p, q, r.

v(p)-lexohet-vjera e gjykimit "p" që mund të jetë e sakte ose e pasakte,

v(p) = T (e sakte) lexohet "te",

v(p) = "te prapë" (e pasakte) lexohet jo te,

Do ti përmendim këto gjykime :

  • Konjuksioni
  • Disunksioni
  • Megacioni
  • Implikacioni
  • Ekuvalenca

Konjuksioni - për dy gjykime p dhe q quhet konjuksion nëse p dhe q është i sakte kurse është i pasakte kur njëra prej tyre është e pasakte. ( vetem kur 2 gjykimet Jane te sakta atehere fitojme gjykim te sakte)

Disunksioni - disunksioni i gjykimeve p dhe q eshte i sakte perveç kur edhe gjykimi "p" edhe gjykimi "q" jane te pasakte (mjafton njera te jet e sakte dhe gjykimi del i sakte)

Negacioni - mohimi ( e kunderta)

"Implikacioni "-implikacioni i gjykimeve esht gjithmon i sakt vetem ne rastin ku "p" esht e sakt dhe "q" esht e pasakt ateher eshte e pa sakt. (kur e para eshte e sakt dhe e 2 e pasakte atehere gjykimi del i pasakte)

"Ekuvalenca"-është kur te dy gjykimet janë te sakta a po te pa sakta (te njejta ) atehere fitojm gjykim te sakt.