Jump to content

Gonio (kala)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Gonio,që në gjuhën gjeorgjiane shkruhet si "გონიოს ციხე",është një fortifikim romak që gjendet në rajonin e Adjarasë, Gjeorgji, në bregdetin e Detit të Zi. Ndodhet rreth 15 km në jug të qytetit Batumi, pranë grykëderdhjes së lumit Chorokhi. Fshati Gonio ndodhet rreth 4 km në veri të kufirit me Turqinë. Emri i kësaj zone është i lidhur me mitin e Medeas dhe vëllait të saj, Absyrtus.Fortifikimi i Gonios ka origjinë romake dhe ka qenë një vend strategjik i rëndësishëm në kohët e lashta. Emri i tij i vjetër ishte Apsarus ose Apsaros në gjuhën greke të lashtë, ndërsa emri i tij në gjuhën greke modern është Apsyrtus ose Apsyrtos (Ἄψυρτος). Legjenda e Medeas dhe vëllait të saj Absyrtus është e lidhur ngushtë me këtë zonë, duke i dhënë asaj një ndjenjë të veçantë mitologjike.Sot, fortifikimi i Gonios është një atraksion turistik i rëndësishëm dhe një shërbim i rëndësishëm historik për Gjeorgjinë. Vizitorët mund të shijojnë pamjet e bukura bregdetare dhe të eksplorojnë rrënojat e vjetra romake që tregojnë kulturën dhe historinë e kësaj zone të lashtë.

Referenca më e vjetër për kështjellën e Gonios është nga Plini Plaku në Historinë Natyrore, e shkruar në shekullin e parë pas Krishtit. Ky burim jep dëshmi për ekzistencën e fortifikimit romak në këtë zonë. Në të njëjtën mënyrë, Appiani, historiani romak i shekullit të dytë pas Krishtit, gjithashtu përmend emrin e vjetër të vendit në Luftërat Mithridatike. Ky informacion i shtuar vërteton rëndësinë e fortifikimit dhe vendndodhjen e tij strategjike në historinë e lashtë.Në shekullin e dytë pas Krishtit, Gonio ishte njëGonio (gjeorgjisht: გონიოს ციხე), i quajtur më parë Apsarus ose Apsaros në gjuhën greke të lashtë dhe Apsyrtus ose Apsyrtos (Ἄψυρτος), është një fortifikim romak në Adjara, Gjeorgji. Ndodhet në bregdetin e Detit të Zi, rreth 15 km në jug të Batumit, pranë grykëderdhjes së lumit Chorokhi. Fshati Gonio gjendet rreth 4 km në veri të kufirit me Turqinë. Emri i vendit është i lidhur me mitin e Medeas dhe vëllait të saj Absyrtus.Referenca më e vjetër për kështjellën e Gonios vjen nga Plini Plaku në Historinë Natyrore, e shkruar në shekullin e parë pas Krishtit. Appiani, historiani romak i shekullit të dytë pas Krishtit, gjithashtu përmend emrin e vjetër të vendit në Luftërat Mithridatike. Kjo dëshmon rëndësinë e fortifikimit dhe vendndodhjen strategjike të tij në historinë e lashtë.Në shekullin e dytë pas Krishtit, Gonio ishte një qytet romak i fortifikuar mirë brenda Kolkidës. Gjatë kohës, ajo ishte njohur për teatrin dhe hipodromin e saj. Prokopi, historiani bizantin i shekullit të gjashtë, tregon se mbetjet e ndërtesave publike në Gonio dëshmojnë për rëndësinë e saj në të kaluarën. Ky fakt tregon se kjo zonë ka pasur një rol të rëndësishëm historik dhe kulturor.


Në periudhën më të vonë, Gonio ra nën ndikimin e Perandorisë Bizantine. Emri "Gonio" u vërtetua për herë të parë në shkrimet e Michael Panaretos në shekullin e 14-të. Në këtë kohë, në zonë ekzistonte edhe një fabrikë tregtare gjenoveze e shkurtëmjetësuar.Në vitin 1547, Gonio u pushtua nga Perandoria Osmane, e cila kontrollonte këtë zonë deri në vitin 1878, kur përmes Traktatit të San-Stefanos, Adjara u bë pjesë e Perandorisë Ruse. Në vjeshtën e vitit 1647, sipas relatimeve të Evliya Çelebiut, Gonio u sulmua nga një flotë kozake prej 70 anijeve, por u rikuperua shpejt nga Ghazi Sidi Ahmed, sundimtari i sanxhakut Tortum, me një forcë prej 1000 ushtarësh turqish dhe 3000 "mingrelianë".Këto ngjarje tregojnë se Gonio ka patur një histori të ndërlikuar dhe ka qenë një zonë e rëndësishme në kontekstin historik të kohës së lashtë dhe të mesjetës.

Porta e kalasë së Gonios

Fjala "Gonio" në gjuhën gjeorgjiane shkruhet si "გონიოს ციხე". Në lidhje me varrin e Shën Matias, një nga dymbëdhjetë apostujt, besohet se ai gjendet brenda kalasë së Gonios. Megjithatë, është e vështirë të verifikohet ky pretendim pasi qeveria gjeorgjiane aktualisht ndalon gërmimet pranë varrit të supozuar.Në të njëjtën kohë, është vërtetuar se kalaja e Gonios ka qenë një vend i rëndësishëm në periudhën romake. Gërmimet arkeologjike janë zhvilluar në truallin e kalasë, me fokus në shtresat romake. Ky proces është i rëndësishëm për të kuptuar më mirë historinë dhe kulturën e kësaj zone të lashtë.Për varrin e Shën Matiasit dhe çdo informacion të saktësisë së pretendimeve të tij, ju rekomandoj të konsultoheni me burime të specializuara në historinë dhe arkeologjinë e kësaj zone, ose të kontaktoni autoritetet lokale për informacion më të freskët lidhur me rregullat dhe kufizimet arkeologjike në zonën e kalasë së Gonios.

Gonio aktualisht po përjeton një bum turistik.Shumica e turistëve vijnë nga Tbilisi në muajt e verës për të shijuar plazhet që përgjithësisht konsiderohen më të pastra se plazhet e Batumi (ndodhen 15km në veri).

Hetimet arkeologjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga viti 1995,ekspedita arkeologjike Gornio-Apsarus ka kryer hetime në fortesën romake.Qendra Polake e Arkeologjisë Mesdhetare në Universitetin e Varshavës financoi sondazhe fotogrametrike,topografike dhe gjeofizike të vendit në vitin 2012.

Paraqitja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kalaja është drejtkëndëshe dhe është ndërtuar me katër porta dhe 22 kulla përgjatë qarkut të mureve që rrethojnë vendin;18 prej kullave ende mbijetojnë.

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Radoslaw Karasiewicz-Szczypiorski: Apsaros. Ndërtesa e hershme e selisë (Principia). Lokalizimi i ri? Në: Pro Georgia 26, 2016, S. 53-63.
  • Shota Mamuladze: Gjetjet e fundit arkeologjike në Apsarus . Në: Bosfori, Archaeopress, Oxford 2013, S. 355-361.
  • Angelika Geyer (Hrsg.): Neue Forschungen në Apsaros, 2002–2002 (= Jenaer Forschungen në Georgien 1). Logos, Tbilisi 2003,  .
  • Angelika Geyer, Shota Mamuladze: Gonio-Apsaros. 3. Georgisch-deutsche archäologische Expedition Gonio-Apsaros. Erster vorläufiger Bericht, Arbeiten im Jahre 2000 . Logos, Tbilisi 2002
  • Annegret Plontke-Lüning : Das Kastell Apsaros als Zentrum der Akkulturation im Ostschwarzmeergebiet in Kaiserzeit und Spätantike . Në: Archaeologia Circumpontica 1 (2003), f. 13-15.
  • Annegret Plontke-Lüning: Das römische Kastell Apsaros . Në: Georgica 17 (1994), f. 23-28.
  • Annegret Plontke-Lüning: Apsaros und der pontische Limes . Në: La ciutat en el món romà. La ciudad en el mundo romano . 2. Komunikacionet. 14 Congrés Internacional d'Arqueología Clàssica, Tarragona 1993, f. 336-337.
  • Michael Alexander Speidel : Kufiri i Kaukazit. Garnizonet e shekullit të dytë në Apsarus, Petra dhe Fasis . Në: Studien zu den Militärgrenzen Roms III, 13. Internationaler Limeskongress (Shtutgart 1986), f. 657-658.

 This article incorporates text from a publication now in the public domain: .mw-parser-output cite.citation{font-style:inherit;word-wrap:break-word}.mw-parser-output .citation q{quotes:"\"""\"""'""'"}.mw-parser-output .citation:target{background-color:rgba(0,127,255,0.133)}.mw-parser-output .id-lock-free.id-lock-free a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Lock-green.svg")right 0.1em center/9px no-repeat}body:not(.skin-timeless):not(.skin-minerva) .mw-parser-output .id-lock-free a{background-size:contain}.mw-parser-output .id-lock-limited.id-lock-limited a,.mw-parser-output .id-lock-registration.id-lock-registration a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Lock-gray-alt-2.svg")right 0.1em center/9px no-repeat}body:not(.skin-timeless):not(.skin-minerva) .mw-parser-output .id-lock-limited a,body:not(.skin-timeless):not(.skin-minerva) .mw-parser-output .id-lock-registration a{background-size:contain}.mw-parser-output .id-lock-subscription.id-lock-subscription a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Lock-red-alt-2.svg")right 0.1em center/9px no-repeat}body:not(.skin-timeless):not(.skin-minerva) .mw-parser-output .id-lock-subscription a{background-size:contain}.mw-parser-output .cs1-ws-icon a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Wikisource-logo.svg")right 0.1em center/12px no-repeat}body:not(.skin-timeless):not(.skin-minerva) .mw-parser-output .cs1-ws-icon a{background-size:contain}.mw-parser-output .cs1-code{color:inherit;background:inherit;border:none;padding:inherit}.mw-parser-output .cs1-hidden-error{display:none;color:#d33}.mw-parser-output .cs1-visible-error{color:#d33}.mw-parser-output .cs1-maint{display:none;color:#2C882D;margin-left:0.3em}.mw-parser-output .cs1-format{font-size:95%}.mw-parser-output .cs1-kern-left{padding-left:0.2em}.mw-parser-output .cs1-kern-right{padding-right:0.2em}.mw-parser-output .citation .mw-selflink{font-weight:inherit}html.skin-theme-clientpref-night .mw-parser-output .cs1-maint{color:#18911F}html.skin-theme-clientpref-night .mw-parser-output .cs1-visible-error,html.skin-theme-clientpref-night .mw-parser-output .cs1-hidden-error{color:#f8a397}@media(prefers-color-scheme:dark){html.skin-theme-clientpref-os .mw-parser-output .cs1-visible-error,html.skin-theme-clientpref-os .mw-parser-output .cs1-hidden-error{color:#f8a397}html.skin-theme-clientpref-os .mw-parser-output .cs1-maint{color:#18911F}}Smith, William, ed. (1854–1857). "Apsarus". Dictionary of Greek and Roman Geography. London: John Murray.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Commons: Gonio (kala) – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale